Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас ще отбележи Международния ден на белия бастун

Бургас ще отбележи Международния ден на белия бастун

15 октомври се отбелязва като Международен ден на белия бастун или Ден на незрящите по света от 1969 година.

Регионалната съюзна организация на слепите в Бургас към „Съюз на слепите в България“ за поредна година ще отбележи Международния ден на белия бастун на 15 октомври 2018 от 11:00 часа на пл. "Тройката".

Членове и съмишленици на сдружението ще раздават информационни материали, ще демонстрират  как се използва на практика основният инструмент за придвижване и в същото време символ на незрящите. Целта е да повиши информираността на обществото за възможностите на хората използващи бял бастун в своето ежедневие, както и предизвикателствата, с които се боря. Участниците са подготвили и кратка културна програма за жителите и гостите на града.

Белият бастун не е просто помощно техническо средство за постигане на независимост, той е символ на незрящите членове на нашето общество. За да засвидетелстваме уважение към достиженията на хората със зрителни увреждания и значението на белия бастун за развитието на независимостта, ние всяка година отбелязваме 15 октомври като ден на белия бастун. И макар, че днес то й е и инструмент и символ, това не винаги е било така.

През вековете бастунът и гегата са се използвали като помощно средство при придвижване на незрящите.  В библейски текстове се описва как овчарската гега помага на самостоятелното придвижване на хора с увредено зрение, като ги предупреждавала за препятствия и опасности.  Ролята на бастуна остава непроменена до ХХ век, когато за първи път е признат и като символ на хората със зрителни увреждания. 

Това ново значение се заражда между двете световни войни първо в Европа, а след това и в САЩ.  Джеймс Бигс от Бристол Великобритания твърди, че той е изобретил белия бастун. Бигс губи своето зрение в следствие на нелеп инцидент и се  налага да се адаптира към новата реалност. Той се чувства застрашен от все по- засилващия се автомобилен трафик около дома му. Решава да боядиса бастуна си в бяло, за да бъде по- забележим за шофьорите. 

Изминават  още 10 години преди белия бастун да се утвърди в гражданското общество. През 1931 Жили Д‘Ербемон поставя началото на национално движение за предоставяне на помощните средства за незрящите във Франция. Кампанията е отразена в британския печат, което води до подобна акция и от местните ротари клубове. През май 1931 в свое радио предаване Би Би Си предлага белия бастун да бъде предоставян на всички хора с нарушено зрение и да бъде признат за универсален символ, показващ потребностите на своя ползвател. 

В Северна Америка белият бастун се разпространява от месните Лайънс клубове. През 1930 един от членовете наблюдава как незрящ човек се опитва да пресече натоварена улица използвайки черен бастун. Той забелязал, че черният цвят е едва забележим за водачите. Боядисвайки го в бяло, щяла да се подобри видимостта от идващия трафик. През 1931 Лайънс Клуб Интернешънъл започва национална кампания за популяризиране на употребата на бели бастуни сред американците. През 20- те и 30- те години незрящите са се придвижвали, като са държали техните бастуни неподвижни в наклонена напред позиция. В комбинация с белия цвят той се използва като символ и до днес.

След  края на Втората световна война, формата и начина на употреба на бастуна се променят. В желанието си да помогне на завръщащите се от фронта ветерани, д-р Ричард Хувър създава метода за придвижване на дългия бял бастун, известен още като метода "Хувър". 

Първата законодателна инициатива е осъществена през декември  1930 в Илинойс, където на хората, носещи бял бастун, е гарантирано правото на предимство. През следващата година такова решение е прието и в Детройт, Мичиган.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно - февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун. В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на ССБ. Сред гражданите е разпространена листовка за придвижването на слепите и в какви случаи и как да бъдат те подпомагани от виждащите участници в движението по улиците и пътищата.

На 15 октомври по Радио София, програма „Хоризонт“, са излъчени интервю със заместник-председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и кратък текст за мобилността на слепите, а по програма „Христо Ботев“ — концерт на Професионалния хор на слепите. На 18 октомври националната телевизия излъчва репортаж за живота на слепите.

От 14 октомври в продължение на една седмица в кино „Култура“ се прожектира филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „Редом с нас“. В местния и централен печат са отпечатани материали, посветени на слепите хора.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега