Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите

За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите

Това ще стане с приемането на промени в Закона за горите, които са внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Парламентът ще опита отново да узакони сечта в планините и да улесни изграждането на нови лифтове и ски писти. Това ще стане с приемането на промени в Закона за горите, които са внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Подобни промени, поискани от ГЕРБ през 2012 г., доведоха до масови протести. През миналата година бе направен опит те да бъдат прокарани през промени в Закона за туризма, вкарани потайно и без обществено обсъждане. След остра реакция от страна на еколозите текстовете бяха оттеглени. Сега управляващите правят трети опит да приемат спорни промени в режима за строителство в горски територии.

Промените са внесени в парламента в деня, когато с безпрецедентно остър тон от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ поискаха евродепутатката Ска Келер да бъде експулсирана от България и пратена в Анадола. Повод бе нейното участие в поредния протест срещу застрояването на Пирин и критиките й срещу екологичната политика на правителството. Последва официално разграничаване на правителството от позицията на патриотите, а вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че след тази реакция на правителството случаят е приключен.

Новият законопроект е подписан от Йордан Апостолов от ОП, Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента, Христиан Митев (ОП), Анна Александрова (ГЕРБ) и др. Йордан Апостолов бе депутатът, който наскоро предизвика скандал с поправки в друг закон - за земеделските земи, през преходните и заключителни разпоредби в Закона за посевите. Те целяха да бъде улеснено строителството в земеделски земи с променено предназначение, придобити основно край морето и курортни центрове след заменки.

Предлаганите поправки в Закона за горите разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива", без да се минава задължителната процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Отпада ограничението в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

В мотивите на вносителите пише, че "има нужда от спешни законодателни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите". Според депутатите сегашният режим, при който се изисква нови писти да се строят, след като съответните земи се изключат от горския фонд, създавал "вътрешни противоречия".

Намеренията за промяна в закона идват след многократни публични заявления както от ОП, така и от ГЕРБ, за подкрепа за развитието на ски туризма в страната. Според тях сегашният ограничителен режим довел до това, че в последните години няма нито един нов лифт или ски писта. Природозащитниците обаче опонират, че промените са в услуга на сегашните концесионери на ски зоните, най-вече в Банско, които искат да разширят територията на концесията и да изградят там освен втора кабинка и нови ски писти.

През 2012 г. ГЕРБ опита да прокара почти идентични промени, но се отказа от тях след протести на природозащитници. След провала на инициативата тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов с огорчение призна, че целта на облекчението да се строи без промяна на предназначението е била да се спестят средно 50-100 млн. лв. на потенциалните инвеститори от такси, а сега няма да се намери кой да плаща подобна цена.

ДИПЛОМАЦИЯ

По повод острите нападки на Патриотите срещу Ска Келер председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял още в петък с председателя на групата на зелените в Европейския парламент, както и с българските власти, заяви на пресконференция говорителят на Еврокомисията Мина Андреева. "Последва съобщение до медиите от българското правителство, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави Андреева.

Ска Келер разказа пред сайта BulgarianPresidency.eu, че още от България позвънила на Юнкер и председателя на Европарламента Антонио Таяни, за да ги запознае с арогантното отношение на Валери Симеонов към нея. "Алармирах и двамата, защото това не е случаен човек, а вицепремиер, което ги ангажира да направят нещо по въпроса. Това доведе до изявлението на българското правителство, в което декларира, че казаното (от Валери Симеонов) не е негова позиция. Много хубаво е, че бе направена такава декларация, но наистина не разбирам какви са отношенията им с коалиционните партньори, щом текстът (на Валери Симеонов) заплашва с насилие," казва Келер.

Запитана доколко Юнкер е проявил загриженост от случая, като се има предвид, че обикновено подкрепя силно Борисов, Ска Келер отговаря: "Юнкер бързо ме защити и нямам впечатлението, че се стреми да брани Борисов - ни най-малко. А изявлението (на Симеонов) изглежда още по-зле заради факта, че България в момента е председател на Съвета на ЕС." Тя добавя, че останала със същото впечатление и от разговора си с Таяни. Той погледнал на въпроса много сериозно и не показал желание да омаловажи случката с цел да помогне на политически приятел.

Източник: в-к "Сега"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега