Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВР се готви да посрещне новата учебна година със засилени мерки за безопасност

МВР се готви да посрещне новата учебна година със засилени мерки за безопасност

За 25-та поредна година от началото на месец септември е в ход специализирана полицейска операция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“.

МВР се готви да посрещне новата учебна година със засилени мерки за безопасност както по отношение на уличното движение в районите около училищата, така и във връзка с опазването на живота и здравето на децата и подрастващите, предпазването им от влиянието на алкохола, наркотиците, престъпността.

Набелязаните мерки бяха представени днес на брифинг в ГДНП. Гл. инспектор Георги Георгиев уточни, че вече са проведени срещи с Регионалните управления на образованието, с директорите на училища и детски градини. Актуализиран е начинът за бърза връзка между представителите на охранителните фирми в учебните заведения и съответните обслужващи района служители на МВР. 

През цялата учебна година ще се извършват регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения, при които стриктно ще се следи спазването на  Закона за защита на детето, включващо недопускането на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и незаконната продажба на тютюневи изделия и алкохол на подрастващите.

Главен инспектор Георгиев се спря и на планирани мерки, свързани с откриването на новата учебна година. Той обясни, че е предприет по-гъвкав подход за обезпечаване на сигурността в училищата и районите около тях. Освен униформените служители, които традиционно присъстват на такива места, ще има и много цивилни полицаи. Ще се следи и за недопускане на продажбата на алкохол и тютюневи изделия на учащи се от търговските обекти в близост на учебните заведения и ще се предприемат съответните рестриктивни действия спрямо собствениците им.

През цялата година полицията ще работи с децата по линия на превенцията, допълни инспектор Ваня Славчева от сектор „Детска престъпност“-  ГДНП.  Две са основните програми, по които МВР и училищата ще си сътрудничат -  „Детско полицейско управление“ и „Работа на полицията в училищата“. Целта и на двете програми е да се опази живота и здравето на децата, техните права, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства и да се намалят престъпленията и противообществените прояви, извършвани от деца и срещу деца.

Продължават и усилията на пътна полиция, насочени към опазването на живота на децата, посочи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“.  Тя обясни, че и за 25-та поредна година  от началото на месец септември е в ход специализирана полицейска операция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“. Първата част от акцията включва обходи на районите около учебните заведения и детските градини, за да се провери в какво състояние са парапетите и загражденията, които са в непосредствена близост до пешеходните пътеки.

Освен това са огледани самите пешеходни пътеки с цел сигнализиране за привеждането им в законосъобразен вид, както и  вертикалната маркировка.  В рамките на предприетите действия са проведени срещи с училищните ръководства и са планирани редица обучителни занятия с децата, на които малките ще се запознаят с правилата за движение по пътищата. Тя припомни, че през мината година в първия учебен ден няма нито едно загинало дете и изрази надежда тази тенденция да продължи.

На територията на столицата също са проведени редица срещи с ръководствата на учебните заведения и охранителните фирми, които се грижат за сигурността на децата, посочи началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров. Набелязани са конкретни мерки, като е акцентирано най-вече на пропускателния режим.

Ежедневно ще има присъствие на полицейски служители, които ще правят периодични обходи. По-специално внимание ще се отделя на пиковите часове, в които е предвидено да има постоянно полицейско присъствие. Комисар Муеров увери, че тази година ще се засили контролът и наблюдението с цел недопускане на разпространението на наркотични вещества край училищата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега