Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Патриотите внасят Закон за българския език

Патриотите внасят Закон за българския език

Искат телекомите и банките да пишат само на кирилица.

Обединените патриоти внасят в деловодството на Народното събрание Закон за българския език. Според авторите му, целта е да се "гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език".

Според текстовете, мобилните оператори и банките трябва да изпращат съобщения само на кирилица, а писането на латиница да отпадне. Всички институции ще бъдат задължени да използват родната азбука - табелите по улиците да са изписани на кирилица, а също и надписите по униформите служители, например полицаите.

"На гърба на униформите български полицаи са използвани английски думи. В Гърция например, освен на латиница, пише "полиция" и на роден език. С този закон да отклоним малко погледа от плажовете, пързалките и люлките, все пак не всичко е туризъм, имаме и други теми", коментира Волен Сидеров пред журналисти. 

Проф. Станислав Станилов от АТАКА уточни, че Законът за книжовния български език не засяга говоримия български език. Колегата му Искрен Веселинов добави, че в този закон намира идеята за създаване на културен институт „Свети Свети Кирил и Методий“, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница, който да разпространява също и българската култура зад граница.

Освен това се предвиждат санкции от 1000 до 5000 лв. за всички служители на администрацията, които по време на работа в институциите не говорят на официалния български език.  Народният представител Борислав Ячев добави, че с предложения закон ще се опитат включително с административни санкции да се наложат определени правила, които трябва да се спазват от всички.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега