Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученици разговаряха с бургаски съдия за агресията на улицата

Ученици разговаряха с бургаски съдия за агресията на улицата

"Съдът не се бори с престъпността, той пази закона", обясни съдия Лилия Александрова.

"Съдът не се бори с престъпността, той пази закона",обясни съдия Лилия Александрова от Бургаския административен съд пред ученици от 10 „е“ клас на ПГРЕ „Г. С. Раковски“. Магистратът допълни, че съдът еарбитър, които разрешава спора само въз основа на доказателствата и закона иникой по никакъв начин не може да му влияе.

Поредната лекция от образователната програма"Съдебната система - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища ипрокуратури" беше на тема "Съдебната система в Република България". СъдияАлександрова разясни пред десетокласниците разделението на властите споредКонституцията на България. Тя обясни на учениците разликата между съдебнасистема и съдебна власт, разказа за видовете съдебни органи, създаването наадминистративните съдилища и за работата на Административен съд – Бургас.

Магистратът изказа задоволство от възможността чрез подобни срещи младите хорада повишават правните си знания. Десетокласниците се интересуваха от най-тежкото наказание, което предвиждазаконът в България и от въпроси свързани с агресията на улицата.

Как могат дасе защитават от нападение без самите те да нарушат закона, попитаха учениците.Съдия Александрова поясни, че това са казуси от наказателното право и представина разбираем за тях език институтът на неизбежната отбрана – какво представляванеизбежната отбрана и в какви случаи съдът счита, че са превишени нейнитепредели.

Следващата седмица предстои още трима от съдиите вАдминистративен съд - Бургас да влязат в класните стаи и да запознаятдесетокласниците от ПГРЕ с теми за Конституцията на РепубликаБългария, основните права и задължения на гражданите и с професията "съдия".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега