Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Атанасовското езеро - едно от най-забележителните кътчета на България

Автор: "PoligrafF", от 11.08.2018 0
Резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г., за да опазва птичите обитатели на соленото езеро. В него се срещат 333 вида птици от всички 420 в България и гнездят над 120 вида, голяма част от които са защитени и включени в Червената книга. Това е една от малкото запазени лагуни у нас, в която живее голямо разнообразие от видове – безгръбначни, риби, растения.

Резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г., за да опазва птичите обитатели на соленото езеро. В него се срещат 333 вида птици от всички 420 в България и гнездят над 120 вида, голяма част от които са защитени и включени в Червената книга. Това е една от малкото запазени лагуни у нас, в която живее голямо разнообразие от видове – безгръбначни, риби, растения.

Атанасовското езеро е едно от най-забележителните кътчета на България, което всяка година посреща хиляди туристи от страната и чужбина. Причините за това са различни, но основните са няколко. Първата е свързана с Бургаските солници и с лечебните свойства на лугата и калта, които се добиват в района по природосъобразен начин. Лечението с тях оказва благоприятно въздействие върху периферната нервна система и опорно-двигателния апарат, помагат при зарастването на различни рани и подпомагат обменните и регенерационни процеси в организма. 

Последният мониторингов доклад за състоянието на езерото, сочи, че басейните, изградени около него, се посещават от 4000 души дневно. Друга причина за интереса към Атанасовското езеро е възможността да се види крайбрежната лагуна - подобни места в Европа се броят на пръсти. По тази причина тя е обявена за защитена територия, каквато всъщност е и цялото езеро, тъй като то е част от мрежата на Натура 2000. 

Наред с лагуната, визуална наслада създават променливи цветове на езерото, които варират от синьо през зелено до червено. Червеният цвят се дължи на голямото количество магнезий, което се съдържа във водите му, както и на едно водорасло, виреещо в много солени води. Смяната и пъстротата им се дължат на солодобива, а най-наситени са именно сега в периода август-септември.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Коледа иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или