Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

БАБХ: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки

Автор: "PoligrafF" , от 17.05.2018 0
Повод за инспекцията била медийна публикация.

Българската агенция за безопасността на храните извърши проверка на 1 048 обекта, произвеждащи хляб в страната. Повод за инспекцията била медийна публикация. Резултатите показват, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки.

В рамките на акцията са проверени 462 производствени предприятия, хлебозаводи и цехове, 426 фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб, и 196 супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия. Установените несъответствия са 67. Съставените актове - 5. По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните. Освен това, тестовете показват, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна, с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. 

Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното. Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство.

При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Ден преди Първа пролет щъркелите вече са в Бургас, за да посрещнат…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или