Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАС отмени такса "разрешение за прокопаване" в община Поморие

БАС отмени такса "разрешение за прокопаване" в община Поморие

Според съдебния състав таксите, въведени от Общинския съвет на Поморие в т. 13 Тарифа № 2 от Наредба № 11 нямат законово основание. Те са неделима част от извършването на строително-монтажни работи, за които се изисква изрично разрешение по ЗУТ.

Тричленен състав на Бургаския административен съд отмени такса "разрешение за прокопаване" в община Поморие. Отпадналата точка 13 отраздел "Г" - "Цени на технически услуги" в Тарифа № 2 от Наредба № 11 заопределянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, и права бе обект на прокурорски протест.

С оспорената точка в Община Поморие са въведени таксиза издаване на разрешения за прокопаване на тротоари и улични настилки, заелектронни далекосъобщителни и ел. мрежи, водопровод и канализация, загазоразпределителни и топлопреносими  мрежи,за извършване на изкопни работи по монтиране на фундамент за рекламни елементи,за възстановяване на елементи от инфраструктурата след извършване на строително-монтажниработи /СМР/, както и депозит за разноски по принудително премахване нарекламно-информационни елементи /РИЕ/. 

Според съдебния състав таксите,въведени от Общинския съвет на Поморие в т. 13 Тарифа № 2 от Наредба № 11 нямат законовооснование. Те са неделима част от извършването на строително-монтажни работи,за които се изисква изрично разрешение по ЗУТ. Издаването на строителното разрешение е техническа услуга, за която сесъбира такса по силата на ЗМДТ.

Бургаските административни съдии приемат, че заиздаването на индивидуален административен акт - разрешение за прокопаване,което по същество дублира строителното разрешение, не може да се събира такса,тъй като такава услуга не е предвидена нито в Закона за местните данъци итакси, нито в специален закон. 

При условие, че посочените в оспорваната точкадейности не се извършват от служители на общината, а от възложителя на строежа,не е ясно какви разходи общината ще възстановява с въведената от нея такса затези технически услуги. 

Същите мотиви съда отнася и към определенитедепозит за „възстановяване на тротоари, улични платна и зелени площи“, „депозитза извършване на изкопни работи за монтиране на РИЕ“ и „депозит за разноски попринудително премахване на РИЕ“.

Решението подлежи наобжалване от страните пред Върховенадминистративен съд. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега