Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българи в чужбина се притесняват от хаос на изборите - 35 секции не стигали

Българи в чужбина се притесняват от хаос на изборите - 35 секции не стигали

Днес, когато изтича срокът за подаване на заявления за гласуване зад граница, изявилите желание да дадат гласа си извън пределите на страната ни са над 27 800 души.

Ограничение от 35 секции на държава поставя сериозен риск пред организирането на изборите в чужбина, коментират от гражданската инициатива "Искам да гласувам", която още при приемането на промените в изборния кодекс застана срещу лимита на изборни секции в чужда страна. Днес, когато изтича срокът за подаване на заявления за гласуване зад граница, изявилите желание да дадат гласа си извън пределите на страната ни са над 27 800 души.

Проблем, както се и очакваше, има във Великобритания, където подадените заявления са вече над 5 800. Освен автоматично откритите в ДКП 101 секции, вече са събрани заявления за откриването на 194 секции, което в пъти надхвърля допустимия по закон брой. Данните показват, че във Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Турция има подадени заявления за над 35 места, като във Великобритания вече за 43 места са подадени повече от 60 заявления.

Според гражданските организации на българите в чужбина, ограничението "залага сериозни рискове от неравен достъп и ограничаване на възможността за гласоподаване в държавите с най-многобройни и активни български общности. Този лимит вече е надхвърлен поради числеността и спецификата на географското разпределение на съответната общност". Проблем има и с критериите, според които ще бъде решено кои секции ще отворят врати на 6 ноември.

Отвореното писмо, получено в редакцията ни, е адресирано до Председател на Комисия по правни въпроси към НС, вносителите на проекта за изменение на Изборния кодекс, ЦИК и МВнР. Подписа си под него са положили 33-ма доброволци, изявили готовност да помогнат в организацията на изборния процес в чужбина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега