Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Два пъти повече случаи на респираторни инфекции са регистрирани миналата седмица

Два пъти повече случаи на респираторни инфекции са регистрирани миналата седмица

Респираторните заболявания се характеризират с висока температура, болка в мускулите и ставите, хрема, болки в гърлото, затруднено дишане и суха кашлица.

Два пъти повече случаи на респираторни инфекции са регистрирани у нас миналата седмица. Очаква се тази тенденция да продължи до края на годината. Грипна епидемия обаче засега няма. Респираторните заболявания се характеризират с висока температура, болка в мускулите и ставите, хрема, болки в гърлото, затруднено дишане и суха кашлица.

"По-нататък в този сезон очакваме да се появи и задължителната ежегодна грипна епидемия. Традиционно в България и в нашия географски регион това се случва в края на календарната година и началото на следващата", съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, в ефира на Нова телевизия.

Точна прогноза за началото на грипната вълна е трудно да се даде, уточни експертът. При всички положения, вероятно случаите ще зачестят в края на годината. "Сега е момента хората да се ваксинират, ако имат желание", добави проф. Кожухарова.

"Добре е през този период да консумираме риба, млечни продукти, месо без видими мазнини, плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни. Добре е да се пият и повече чайове от лайка, липа, ехинацея, джинджифил и куркума”, обясни проф. Донка Байкова. 

Според Световната здравна организация, тази година ще бъдем атакувани от цели 3 опасни щама. Първият е добре познатият ни от 2009 г. насам "свински грип". Нови ще са щамовете "Хонгконг" и "Брисбейн", започващи още в първия ден с висока температура, повръщане и болки в мускулите.

Междувременно, специалистите алармират и за наличието на есенната инфекция или т. нар. "ентеровирус". Той е нов вид и все още не е изолиран, заради това и противогрипните ваксини не помагат. Традиционно най-уязвими ще са децата и възрастните хора. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път, при липса на усложнения и силен имунитет преминава за 2-3 дни. Симптомите са болки в стомаха, повръщане, висока температура.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега