Децата и грипа - 5 важни съвета от педиатрите

Автор: "PoligrafF" , от 14.01.2019 0
Какви мерки да вземем, ако малчуганът се е заразил с грип?

Грипната вълна вече започна и заболеваемостта от грип и други вирусни инфекции наближава своя пик. В световен мащаб експертите твърдят, че тази година епидемията е ориентирана към децата. Факторите за това са няколко. На първо място - те представляват и най-рядко ваксинираната част от обществото, а учебните занятия в затворени помещения предполагат по-голям риск от заразяване-Освен това те са и по-склонни към усложнения заради по-крехкия си организъм.

В този ред на мисли, педиатрите отвъд океана напомнят следните пет съвета към родителите в сезона на грипа:

1. Най-важното е да различаваме настинката от грипа. И двете са причинени от вируси, но докато настинката се развива бавно, в рамките на няколко дни, то симптомите на грипа връхлитат изведнъж, но с много по-голяма сила, обяснява д-р Дан Бренан пред WebMD. Често срещани симптоми са висока температура, болки в мускулите и ставите, умора, сънливост, хрема, кашлица, главоболие, загуба на апетит.

2. Овладейте симптомите! Ако детето има опасно висока температура и не можете да се обърнете към лекар веднага, можете да вземете мерки като му дадете подходящ за възрастта му медикамент. Най-разпространените са тези на базата на ибупрофена. Сравнително безопасни са и медикаментите против кашлица и болно гърло като сироп и таблетки за смучене. Добре е обаче да се консултирате с лекар или фармацевт, преди да изберете продукт.

3. Потърсете лекарска помощ при първа възможност. Най-уязвими към усложнения са децата под 5-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания. Но дори при първоначално леки симптоми, липсата на правилно лечение може сама по себе си да доведе до усложнения. Следете състоянието на малчугана и при засилване на симптомите или липса на подобрение, посетете отново педиатъра си.

4. Ако детето няма апетит, не го принуждавайте да яде, но се постарайте да е добре хидратирано. Това е особено важно, ако сред симптомите са висока температура, повръщане и диария. Чай, сок, супа, бульон ще помогнат да избегнете обезводняването. Ако детето е сънливо, не се притеснявайте да го събудите, за да му дадете малко вода или друга напитка.

5. Грипът е силно заразен. Освен това може да оцелее до 24 часа извън тялото. Затова е от особена важност да спазвате строга хигиена. Сополивите кърпички трябва да се изхвърлят веднага, кърпи и чаршафи да се перат регулярно. Същото важи и за ръцете на детето, както и за Вашите. Импровизираната “карантина” може да приключи едва след като детето не е имало висока температура в рамките на едно денонощие, без да взема медикаменти. Тогава се смята, че то вече не е заразно, дори да има остатъчни симптоми.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Артлегория" e дело на Добрин Вътев - председател на Съюза на бургаските…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или