Етнографският музей отбеляза Трифон Зарезан

Автор: "PoligrafF" , от 14.02.2020 0
Празникът беше почетен подобаващо и лозата в двора на музея беше подрязана, така, както повелява традицията.

За поредна година Етнографският музей в Бургас отбеляза Трифон Зарезан. Празникът беше почетен подобаващо и лозата в двора на музея беше подрязана, така, както повелява традицията.

Предисторията на празника е свързана с тържествата в чест на Дионис – бога на виното и веселието. Народът вярва, че с благословията на свети Трифон лозята стават плодородни.

Българската традиция повелява рано сутринта стопанката замесва хляб, който украсява с моделирани от тестото лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.

На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. Той отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а после мъжете си устройват веселби.

Преди да седнат на общата трапеза насред лозята, те си избират “цар”, когото наричат с името Трифон. На главата на царя мъжете поставят “корона” от лозовите пръчки, които са отрязани най-напред.

Народният празник се нарича още Трихун, Трифко   Трифон пияница или Трифон чипия - легенда за светеца разказва, че си отрязал носа, когато отишъл да зарязва лозите. По-малко известно е, че Свети Трифон е почитан и от соколарите - заради древно предание, според което светецът помогнал на младеж да намери сокола на цар Иван Грозни.

Днес Музеят ще бъде домакин на традиционната лектория на РИМ - Бургас. Археологът Мирослав Класнаков ще разкаже за потънал край Маслен нос древен кораб и медните слитъци с дисковидна форма, открити в морето.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или