Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НОИ с две нови е-услуги - за ученици и студенти в чужбина и справка на болнични листове

НОИ с две нови е-услуги - за ученици и студенти в чужбина и справка на болнични листове

Националният осигурителен институт пусна две нови електронни услуги. Едната от тях е в помощ на българските ученици и студенти в чужбина, а другата дава възможност за осъществяване на справка на представени в НОИ данни от издадени болнични листове. И двете услуги са активни, считано от днес на сайта на Института.

Националният осигурителен институт пусна две нови електронни услуги. Едната от тях е в помощ на българските ученици и студенти в чужбина, а другата дава възможност за осъществяване на справка на представени в НОИ данни от издадени болнични листове. И двете услуги са активни, считано от днес на сайта на Института.

Първата услуга използва ПИК и ЕГН. Чрез тях българските ученици и студенти могат да подадат документи, удостоверяващи обучение в други държави за продължаване срока на изплащане на наследствени пенсии. Тя е насочена към физически лица, получаващи наследствени пенсии при условията на чл. 82, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

С подаването на документ, издаден от съответното учебно заведение в началото на всеки семестър или учебна година, лицата, навършили 18-годишна възраст, удостоверяват качеството си на учащ с оглед продължаване срока на изплащане на наследствените им пенсии. Документът следва да е преведен на български език от оторизирана от Министерството на външните работи на Република България агенция за преводи или от консулски или дипломатически служител в държавата по произход на документа.

В зависимост от страната на произход, документът трябва да бъде оформен и в съответствие с разпоредбите на двустранните или многостранните международни договори, по които Република България е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа. Документи, издадени от едно и също учебно заведение, се изискват оформени по този ред само при първоначалното им подаване.

Регистрираните с квалифициран електронен подпис (КЕП) потребители на уеб-приложението „Електронен регистър на болничните листове и решенията по обжалването им”, могат да открият нова справочна услуга: „Справка за представени в НОИ данни от издадени болнични листове“.

Във връзка с разпоредбата на чл. 6, ал. 5 от Наредбата за медицинската експертиза, от НОИ информират, че справката съдържа данни от болнични листове, издадени след 01.01.2015 г. Целта на услугата е лекарите да бъдат подпомогнати при спазване на разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки на медицинските експертизи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега