Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Разкриват в Бургас пет нови социални услуги с европари

Автор: "PoligrafF", от 17.04.2018 0
По първоначални изчисления потребителите ще са 130

Община Бургас стартира изпълнението на проект за разкриване на пет нови социални услуги в подкрепа на деца и младежи с увреждания, досега отглеждани предимно в институционални условия. По първоначални изчисления потребителите ще са 130, с опция тяхната бройка да бъде увеличена.

”Ще изградим и оборудваме система от модерни центрове, с което ще повлияем положително върху развитието и социализацията на децата. Така ще подпомогнем и родителите, за да ги облекчим от постоянната грижа”, каза по този повод зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.

С днешна дата Община Бургас разполага със средства по Оперативна програма “Региони в растеж” за осигуряване на подходящ сграден фонд (включително строително-монтажни работи), както и за оборудване на пет Центъра. Един от тях е обновената с финансовата подкрепа на НАТО и САЩ сграда в Приморски парк, бившите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк. По проекта за този Център ще бъде закупено модерно оборудване за рехабилитация и различни дневни занимания на децата. Останалите четири ще се помещават в две съществуващи сгради, на които предстои основен ремонт, и в още две съвсем нови, чието строителство започва скоро.

”След година, година и половина, когато всички сгради бъдат готови и оборудвани, имаме готовността да кандидатстваме по Оперативна програма за развитие на човешките ресурси, чрез която да осигурим средства и за самото функциониране на Центровете”, увери зам.-кметът Руска Бояджиева. 

Със средства по проекта “Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас”, Договор №: BG16RFOP001-5.001-0026-C01, Приоритетна ос 5: “Регионална социална инфраструктура”, процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца”  по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014- 2020”, ще бъдат разкрити следните нови социални услуги:

* Център за обществена подкрепа;

* Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства;

* Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства;

* Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст;

* Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 г.

Проектът адресира три основни аспекта на потребности, свързани с осигуряването на подходящи условия за грижа за деца и младежи, настанени в социални институции, включително деца с увреждания, с потребност от постоянна медицинска грижа, деца и семейства в риск, а именно:

- Необходимостта от подкрепящи и съпътстващи услуги за подкрепа на деца и семейства, свързана с предоставяне на социални услуги от резидентен тип;

- Подобряване качествата на средата, в която се отглеждат и възпитават децата и младежите, съобразно техните специфични нужди;

- Подобряване ефективността на средата от гледна точка на възможности и условия за прилагане на нетрадиционни и алтернативни на институционалната грижа подходи.

Срокът за изпълнение на този проект е до 2020 година.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Все още не можем да решим коя ни е любимата част от Великден - боядисването…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или