Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5-те минути на аварийни могат да са фатални за някой в беда! Замислете се! /Видео/

5-те минути на аварийни могат да са фатални за някой в беда! Замислете се! /Видео/

Общинските съветници Мариела Кирова, Ева Михалева, както и старши комисар Николай Николаев – запомнете тези имена! Това са хората, които стоят зад идеята на проекта и които вземет отношение и мерки, в опит да повлияят на процеса, преди да се стигне до фатален край.

"Само за 5 минути“ – тази фраза чуваме често, когато шофьор е затруднил движението с неправилното си паркиране. Колко често обаче се поставяме в „обувките“ на хората, от които очакваме да спасяват нечий живот или имущество, и които ежедневно се надпреварват с времето, въпреки пречките по пътя, създадени от водачи, неспазващи правилата за паркиране или престой?

Днес, на бял свят се появи видео, което да ни накара да се замислим над това, че дори и несъзнателно, понякога причиняваме вреда на другите. Общинските съветници Мариела Кирова, Ева Михалева, както и старши комисар Николай Николаев – запомнете тези имена! Това са хората, които стоят зад идеята на проекта и които вземет отношение и мерки, в опит да повлияят на процеса, преди да се стигне до фатален край. 

„Преди време бях на кръгла маса, която Ева Михалева организира. Тогава директорът на Пожарната ст. ком. Николаев, сподели за този проблем, който имат, че всъщност неправилното паркиране възпрепятства преминаването на пожарните автомобили и разказа за няколко такива случаи, единият от които беше във „Възраждане“, където заради неправилно паркираните автомобили и пожарната, и линейката, не успяват да стигнат до адреса. Той направи толкова силно послание към хората, което ме докосна и още тогава се роди идеята да направим това видео“, коментира за „PoligrafF” общинският съветник Мариела Кирова.

viber-image-2024-05-08-13-14-54-245 

Идеята среща одобрение и от общинския съветник Ева Михалева, следва вълна от подкрепа както от страна на Общината Бургас, така и от Пожарната в лицето на ст. ком. Николай Николаев, Атанас Михайлов – режисьор, монтажист и основател на Кино Академия за таланти.

„Решихме, че е редно да покажем на гражданите какво може да причини неправилното паркиране, че може да коства дори и човешки живот“, коментира за „PoligrafF” общинският съветник Ева Михалева. Тя сподели, че по време на снимките на клипа има само една кола, препречваща пътя, която е режисирана. Всички останали автомобили, които пречат пътя на пожарната, са част от градската среда. 

„Моето послание е всеки да мисли за другите, когато трябва да паркира или да спре за малко, защото не се знае кой трябва да мине – дали линейка, пожарна, полиция. Човек трябва предварително да мисли и да спазва правилата за движение“, призова Ева Михалева. 

viber-image-2024-05-08-12-56-43-228 


По думите на Мариела Кирова целта на клипа е да покаже динамиката в дейностите на пожарникарите. „Мисля, че наистина успяхме. Ние снимахме в целия град, но предимно в кв. „Възраждане“, в най-пиковите часове. От пожарната предоставиха своя учебен център, запалиха истински пожар, оказаха пълно съдействие, за което сме им благодарни“, споделя тя.  

Пред репортер на информационен сайт „PoligrafF”, старши комисар Николев заяви, че този тип проблеми се разрастват все повече с всяка изминала година. „Все по-трудно достигаме до адресите в град Бургас. Първоначално такива проблеми имахме в централна градска част и ж.к.  „Възраждане“, след това започнаха в к-с „Лазур“, „Зорница“... вече почти няма комплекс на Бургас, в който да нямаме такъв проблем, тъй като много често се спира на нерегламентирани места. На улици, които са с еднопосочно паркиране, има паркирани или спрени за престой автомобили и на двете страни. Изключитено много автомобили спират с аварийни на места, където възпрепятстват преминаването на пожарните автомобили и въпреки това, че имаме различни типове автомобили по габарити, имаме затруднения както ние, така и Спешна помощ на много от адресите. В Бургас хората са склонни да паркират на кръстовища,  дори на изхода на Пожарната спират, не винаги за кратък престой, а някога и за по-дълго, което затруднява нашето излизане буквално от района на Пожарната. Имали сме случаи и на повреди по пожарната техника, заради неправилно спрени автомобили“, коментира той.

viber-image-2023-11-17-09-36-43-218 

По думите му към този момент няма случай с фатален край, но за сметка на това, забавянето коства повече материални щети.  „Ако гори автомобил, може да станат два-три... или пожар, който се развива в една стая на дом, забавяйки се, той се разраства на по-голяма площ. За наша радост, на този етап, нямаме случай, в който забавянето да е довело до фатален край. Ние се стараем да вземем отношение и мерки, да се опитаме да повлияем на процеса преди да се стигне до този момент – някой да загине поради това че не сме стигнали навреме, не заради това че не можем да излезем от службата навреме, а защото сме се забаливи по пътя към мястото на произшествието“, заяви още ст. комисар Николаев. 

Той сподели още, че всички пожарникари, заснети в клипа са част от екипа на ПБЗН-Бургас. „Има кадър от нашия оперативен център, може би 5-6 души участваха в заснемането от екипа ни, включително и аз. Това е реална картина, почти всички кадри – над 90%, са реална ситуация, не е правено нещо, за да се създаде тази ситуация умишлено, напротив. Ползвахме различни места в града и това е резултатът“, каза още ст. ком. Николаев.  

По думите на Мариела Кирова, работещите в Пожарна безопасност и защита на населението /ПБЗН/ са истинските герои на нашия град.  „Те всеки ден полагат усилия не само в гасенето на пожари, а реагират и в много други ситуации“. А посланието е, че „макар и несъзнателно, понякога с действията си причиняваме вреда на другите. Не се замисляме, че едно паркиране за няколко минути на неподходящо място и по неправилен начин, би могло да коства много материални и недай си Боже нематериални щети за друг – замислете се!“. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Александър
    09 май 2024 07:43

    Проблемът е липсата на места за паркиране

    1 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега