Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ „Струма“

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ „Струма“

Сарафов: Телата в автобуса са 44, а не 45

Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на АМ „Струма“. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.На мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. По думите на Сарафов мантинелата, в която първоначално се е нанизал автобуса, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента.

„Тиражират се версии, че са пренасяли туби с гориво с бензин и дизел. Тази версия е изследвана, но категорично е отхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В трите туби има само остатъци от нафта. Не са били пълни, не са се възпламенили, респективно пожарът не е възникнал от тях. Няма туби с бензин. Няма находки на бензин или други запалителни материали, освен обичайните за един автобус - гориво, масло от двигател", каза Сарафов.

„Искам да отхвърля една версия, която изследвахме и която не посочих в деня на инцидента. Това е версията за терористичен акт. Не я посочих още в първите часове след инцидента, за да не започнат спекулации по тази тема. Но тази тема беше коректно и професионално изследвана от нас. Взехме ацетонови обтривки от автобуса с оглед наличие на взривни вещества. Тези резултати, съпоставени с показанията на оцелелите свидетели с показанията на свидетелите, които макар и неочевидци на инцидента, но веднага са се отзовали и са възприели първите минути на инцидента и произшествието, категорично отхвърляме тази версия“, каза още той.

Сарафов коментира и версията за лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на пътното движение. „Към момента организацията на движението в посочения участък е зле организирана. Мантинелата, първоначално на която се е нанизал автобусът не само не е полезна, но е опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас", допълни още той.Още един факт от разследването: в автобуса са намерени 44 тела, а не 45, както се предполагаше първоначално. „Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова. Граничният контрол на КПП „Капитан Андреево“ е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава вариантът някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус“, поясни Сарафов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега