Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стефан Марков - "Боеца" с изложба в Градската галерия "Петко Задгорски"

Стефан Марков - "Боеца" с изложба в Градската галерия "Петко Задгорски"

Експозицията, посветена на именития бургаски художник, познат за приятелите си като "Боеца" ще бъде открита на 16 май /четвъртък/ от 18.00 часа в градската галерия „Петко Задгорски”.

Поетични композиции, осъществени в акварел, гваш, смесена техника на ръчно приготвена от автора хартия, литографии, създадени в Графична база – Бургас и произведения маслена живопис, са включени в изложбата Стефан Марков /1940-2000/ , която ще бъде представена в Бургас. Експозицията, посветена на именития бургаски художник, познат за приятелите си като "Боеца" ще бъде открита на 16 май /четвъртък/ от 18.00 часа в градската галерия „Петко Задгорски”.Стефан Марков е роден в Бургас. Първият му учител по рисуване е известният по това време художник Петко Задгорски.

Завършва специалност "Графика" в Националната художествена академия през 1967 г. В началото, това е и направлението, в което се изявява най-силно - експериментирайки с графичните технологии и илюстрацията. След години обаче, разширява посоката си и смело се гмурка в нови - и класически, и експериментални - неизследвани територии на живописта, пастела, акварела и смесените техники, като дори сам ръчно приготвя специалната хартия, на която твори.Работи като художник в списание ЛИК от създаването му през 1965 г. до закриването му през 1992-ра. Това е благодатна почва, на която развива и показва пред публиката влечението си към дизайна на книжното тяло. От този период са и едни от най-впечатляващите му илюстрации: тези към изданията на "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър и "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов.

Днес, те са буквално класика, която показва нагледно как комбинацията от усет и интуиция, знания и умения, талант, конкретно познаване и почит към авторите и творбите им, към съответната епоха и култура, дори към бита и костюмите резултира в зашеметяващи графики.Редица престижни галерии търсят непрестанно контакт с него и организират самостоятелни изложби на творбите му. Сред тях са Софийската галерия "Ирида", "Хитсучи" в Япония; френските "Овер-сюр-Оаз" и "Норд ест" и други.

Платната му са радвали публиката в многобройни страни по света, сред които Финландия, САЩ, Русия, Германия, Швейцария, Португалия, Австрия и други. От 90-а година насам Стефан Марков има 30 самостоятелни изложби. Дали някой си задава въпроса, коя е причината да го харесват и в галерия „Спарки” в Берлин, и в „Метрополис” в Сиатъл, и в „Успенски събор” в Хелзинки. Това се дължи на невероятното му умение на рисувач, на човек, който може да изтръгва смели тонове от композициите си, да обединява силуети и обеми в центробежни движения.

Пътят на Стефан Марков е осеян не само с многобройни изложби, но и с редица авторитетни награди. Първата от тях, получава през 1972 г. Следват призове от родни и чужди конкурси, сред които голямата награда на Съюза на българските художници "Борис Ангелушев" (1986г.), сребърни плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетни дипломи отМеждународния конкурс "Ел Ферол" в Испания (1989 и1991), награда на журито от Графичното биенале на графиката в Маастрихт, Холандия (1993) и специална награда на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997).

Десет дни след смъртта на Стефан Марков /10 октомври 2000 г./ се открива предварително планирана, но оказала се възпоминателна изложба на художника в родния му град Бургас. Така както след смъртта на баща му – капитан на кораб, с корабните сирени му бе отдадена почит, така тази изложба събира всички бургаски приятели на художника, които с присъствието си почитат паметта му.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега