Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Една ваксина е достатъчна за преболедувалите, категоричен е проф. Кантарджиев

Една ваксина е достатъчна за преболедувалите, категоричен е проф. Кантарджиев

"85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента"

Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като съветвам това да е есента. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

"Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Той бе категоричен, че е важна личната отговорност. "85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента", добави проф. Тодор Кантарджиев.

Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото, заради топлото време. "Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации ги няма в нашата страна, ако не ги допускаме ще е добре. Има го само британския щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам. Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една, нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко, имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините", допълни проф. Тодор Кантарджиев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега