Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП стартира кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват /Видео/

ЕП стартира кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват /Видео/

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм „Използвай гласа си“, който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският парламент стартира комуникационна кампания под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“. 

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм „Използвай гласа си“, който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях. 

Участниците в документалния филм са възрастни европейци от 10 държави членки на Европейския съюз. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им - или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини. 

„Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем“, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. „Не позволявайте на никого да избира вместо вас, гласувайте на 6—9 юни 2024 г. Всеки глас е от значение“.  

„Демокрацията е колективна отговорност – не към политическа идея или конкретна кауза, а един към друг“, заяви говорителят на Европейския парламент Жаума Дук. „Европейската демокрация ни обединява по-силно, отколкото си мислим: отвъд националните граници, политическите пристрастия и поколенията. В поляризираните времена, в които живеем, това лесно може да бъде забравено и нашата кампания си поставя за задача да напомни за това, което ни обединява.“ 

В Европейския съюз демокрацията може да ни изглежда очевидна днес. Но това не винаги е било така. Не толкова отдавна милиони европейци преживяха времена, в които не можеха да гласуват или дори да говорят свободно, когато животът им може да бъде в опасност просто защото са различни, защото имат различни вярвания или защото искат различен живот. 

На европейските избори през 2019 г. са гласували повече от половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от пролетта на 2024 г., което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави – членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от изборите на 6—9 юни 2024 г., което е с единадесет пункта повече, отколкото през пролетта на 2019 г. (три месеца преди предишните европейски избори). Освен това 71% казват, че е вероятно да гласуват – отново с 10 процентни пункта повече от предния път. 

Констатациите показват също така, че четирима от всеки петима европейци са съгласни, че „гласуването е важно, за да се запази демокрацията силна“ (81%) и че „гласуването е важно, за да се гарантира по-добро бъдеще за следващите поколения“ (84%). Осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че гласуването е още по-важно предвид настоящата геополитическа ситуация. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега