Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изложба с над 100 точни реплики на египетски артефакти отвори врати в Бургас /Снимки/

Изложба с над 100 точни реплики на египетски артефакти отвори врати в Бургас /Снимки/

Изложбата "Египетски приказки" може да се похвали с над 100 точни реплики, като сред тях се откроява Розетският камък, част от съкровището на един от най-известните египетски фараони - Тутанкамон, неговата мумия, както и бюстът на Нефертити.

От днес до 19 септември бургазлии и гости на града имат възможността да се докоснат до впечатлява колекция с египетски артефакти в Конгресния център на Морска гара. Изложбата "Египетски приказки" може да се похвали с над 100 точни реплики, като сред тях се откроява Розетският камък, част от съкровището на един от най-известните египетски фараони - Тутанкамон, неговата мумия, тронът му, както и колесницата му.







Тутанкамон е последният фараон на Египет от 18-ата династия. Известен като "момчето - крал", той умира едва на 18 години, след 9 години на трона (1333 – 1324 пр. Хр.). Самият Крал Тут е болнаво момче. Сред най-вероятните причини за ранната му смърт е комбинация от гангрена, причинена от счупване на крака му, и усложнения от малария. Изследванията на мумията му обаче дават поле и за други спекулации, между които умишлено убийство, чрез удар по тила. Проучванията сочат, че той е страдал и от други заболявания.



Гробницата му е открита през 1922 година от Хауърд Картър, при това в ера, когато археолози и експерти са вярвали, че Долината на Кралете не крие повече тайни. Най-впечатляващо обаче е състоянието на гробницата. Тя е почти непокътната. Причините за това са няколко - от една страна внезапната смърт на момчето - крал става причина той да бъде погребан в сравнително малка и твърде бързо стъкмена гробница, въпреки статута му. Втората е, че мястото бива затрупано от пясък и камъни от други, по-големи гробници.





В "последния дом" на Тутанкамон са открити 5 398 артефакти, включително безценната маска, която и до ден днешен остава символ на Египет и египетските древни съкровища. Реплика на маската, също може да бъде видяна в Бургас.  

"За първи път Бургас има честта да посрещне точни реплики на египетски артефакти и интересът към тях е доказан както от бургаската аудитория, така и от туристите, които посещават нашия град. Събития като това имат голяма образователна стойност. Сигурна съм, че събитието ще има голям успех.", каза заместник-кметът по култура, туризъм и спорт към Община Бургас Диана Саватева. 


На откриването на изложбата присъстваха още посланикът на Арабска република Египет Халид Емара, посланици и консули на ОАЕ, Йемен, Виетнам, Аржентина, както и проф. Сергей Игнатов, който е основател на египтологията в България.

"Причината за създаването на тази изложба идва от интереса към Балканите, които имат историческа връзка с древната египетска цивилизация". Това сподели посланик Халид Емара. Той уточни, че още на първата среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов, преди повече от година и половина, са обсъдени идеи за съвместна работа не само в сферата на културата и туризма, но и в бизнес аспект. 



"Не за пръв път Бургас е домакин на египетски паметници. Хубаво е, че сега отново се дава възможност египетски изображение да присъстват в региона. Изложбата е изключително интересна. Аз съм свързан с Египет от 88-ма година, безброй много пъти съм бил там, но днес, когато за пръв път отвориха вратите на изложбената зала, почувствах все едно съм в музея на площад Тахрир. Паметниците, които са представени, са 100%-ови копия и са изключително интересни", сподели проф. Сергей Игнатов.





Наследството на Египет се отличава с огромно разнообразие и дълбоко влияние, което прониква в различни аспекти на цивилизацията, технологиите и света като цяло. Тази изложба надхвърля обикновените визуални ефекти, тя е одисея през времето и знанието, почит към безграничния принос на Египет.

За децата има специално обособена зона, в която са организирани редица дейности обогатяващи знанията за Египет, като VR oчила, арт клас с египетски рисунки, моделиране на пирамиди от картон, маски, пъзели, възможност да облекат египетски костюми с които да се снимат, както и ще се научат да изписват имената и възрастта си с египетски йероглифи.
 




Изложбата ще остане отворена за посетители от днес до 19 септември, с работно време от 10:00 до 19:00 часа. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега