Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ОбС реши: Немска и Английска се разделят, ПГАЕ се мести в сградата на ОУ "Добри Чинтулов"

ОбС реши: Немска и Английска се разделят, ПГАЕ се мести в сградата на ОУ "Добри Чинтулов"

Предложението бе прието с 43 гласа "За" и 3 гласа "Въздържал се".

Приключи сагата с некомфортното "съжителство" между Немската езикова гимназия "Гьоте" и Английска езикова гимназия "Гео Милев". Още тази есен двете училища ще дадат начало на новата учебна година в отделни сгради, които да осигурят комфортна и пълноценна учебна среда. Това стана възможно след като Общински съвет подкрепи предложението на общинската администрация ОУ "Добри Чинтулов" да се измести в сградата на ОУ "Йордан Йовков", а освободената сграда да бъде предоставена за ползване от Английската гимназия.

В рамките на дебатите, директорите на двете бургаски гимназии обединиха сили, като апелираха съветниците да вземат под внимание трудните условия, в които се развиват учениците им. Жаклин Нейчева от Английската гимназия подчерта факта, че преобладаващата част от учениците в повереното й школо са част от различни извънкласни занимания - клубове, отбори и кръжоци. Двусменната форма на обучение и липсата на свободни кабинети възпрепятства спокойното провеждане на тези занимания в комфорта и практична среда. Част от тези занимания се провеждат в пригодени пространства, включително коридор, обособен като класна стая.

Своята колега подкрепи ръководителят на Немската гимназия - Надежда Радева, която допълни, че като иновативно училище НЕГ провежда извънредни часове по немски език, за да осигури възможността на възпитаниците си да вземат немска езикова диплома. Това означава два часа допълнително немски език на седмица, които трудно се вмъкват в графика. А между смените на двете училища има по-малко от половин час за проветряване и почистване, което в условията на пандемия е напълно недопустимо.

Решението, макар и посрещнато с остри реакции от някои родители, се оказва одобрено от ръководствата и на четирите учебни заведения. Зам.-кметът Йорданка Ананиева подчерта, че училищата са съгласни с разпределението, което се явява най-оптималното решение на проблема, пред който бяха изправени възпитаниците и преподавателите от двете гимназии. По думите на Ананиева, само така може да се гарантира едносменен режим на обучение и достатъчно пространство за извънкласни занимания на възпитаниците на четирите учебни заведения.

Преди началото на сесията на ОбС, родители и учители от четирите учебни заведения протестираха пред зала "Бойчо Брънзов".  Едните бяха срещу намерението учениците на ОУ "Добри Чинтулов" да се местят в сградата на ОУ "Йордан Йовков", а другите настояваха това да се случи, за да могат останалите две учебни заведения да се разделят и всичките им 1600 възпитаници да получат качествено образование в нормална учебна среда. 


Припомняме Ви, че основното притеснение на учениците от училище "Добри Чинтулов" бе свързано с пресичането на голяма и натоварена улица от страна на децата им. Ананиева подчерта, че е обмисляно и обратното - преместването на СУ "Йордан Йовков" в сградата на "Д. Чинтулов", но това не било подходящ вариант. Причината е наличието на допълнителна сграда, където се е помещавала детска градина, подходяща за музикален и арт салон, в района на "Й. Йовков". Така възпитаниците на творческите паралелки нямало да пречат на другите ученици, когато практикуват заниманията си.

В подкрепа на решението се изказа Георги Баев, който подчерта, че е важно в бъдеще да бъде изградена и специална сграда за Английската гимназия, проектирана с внимание към образователните нужди на гимназистите. Своя вот "за" обоснова и Красимир Калудов, който на свой ред заяви, че няма как едно решение да удовлетворява напълно и изцяло всички, но пък за сметка на това може да се окаже най-добрия вариант, който до най-голяма степен защитава интересите на най-голям кръг от хора. Стоян Грозев от своя страна изрази притеснение относно безопасността на най-малките ученици при пресичането на големи улици.

Председателят на образователната комисия Виолета Илиева заяви в изказването си, че няколко факта налагат бързо вземане на решение. На първо място са минималните образователни изисквания, които се очаква да влязат в сила и на които не отговарят и двете гимназии. На второ място тя подчерта, че броят на учениците във випуските, които тепърва ще кандидатстват в средно училище, растат. По думите на кмета Димитър Николов, на всеки три години, броят на седмокласниците нараства с бройка, достатъчна за едно ново училище. За тази статистика допринася и фактът, че има множество деца от други градове в областта, както и от цялата страна, които кандидатстват именно в бургаските средни училища.

Градоначалникът изтъкна, че решението със сградния фонд е полезно и за училищата "Добри Чинтулов" и "Йордан Йовков", които през последните години изпитвали трудности да поддържат сградите си поради недостиг на средства. С поделянето на разходите, и двете школа щели да станат по-конкурентноспособни. По отношение на сигурността при пресичането, Николов увери, че този въпрос ще бъде във фокуса на внимание на администрацията и властите в Бургас.

Предложението бе прието с 43 гласа "За" и 3 гласа "Въздържал се", като съветниците постигнаха консенсус решението да бъде с предварително изпълнение, за да започне подготовката на сградите за новата учебна година. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега