Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общината иска да ремонтира фасадите на порутени сгради в центъра

Общината иска да ремонтира фасадите на порутени сгради в центъра

След това ще си търси парите от собствениците.

Общината желае да ремонтира фасадите на порутени сгради по централните пешеходни зони, след което да си търси инвестираните средства от собствениците. Докладна по въпроса е внесена от кмета Димитър Николов. Целта е да се унифицира облика на историческия център на Бургас, както и да се предотвратят евентуални инциденти с падащи мазилки.

От години администрацията се опитва да принуди собствениците да ремонтират сградите си. Проблемът обаче е, че повечето от старите къщи, които са и архитектурен образец и наследство, са с множество собственици. Липсата на консенсус и фамилни дразги оставят голяма част от красивите сгради в центъра да се рушат. Десетки са предписанията, които засягат не само външния вид, но и структурната цялост на тези сдания. Въпреки това състоянието им продължава да се влошава.

Във връзка с изпълнение на реконструкцията на ул. “Алеко  Богориди“ са дадени указания и са направени предписания на 13 бр. сгради, изпълнени са само 4 бр. от тях. От извършените огледи се констатира, че една част от сградите се нуждаят само от фасадна реконструкция, а друга  част от сградите се нуждаят от  конструктивно укрепване и възстановяването им изисква значителни намеси. 

Сега Общината желае да получи правото да ги реставрира и ремонтира, в случай че собствениците не изпълнят поредните предписания в определен срок. Според изчисленията на администрацията, за възстановяване на фасадите към улици на пет сгради на ул. „Алеко Богориди“, между ул. “Възраждане и ул. “Лермонтов“, са необходими средства в размер на около 140 000 лева.

"Ремонтните работи могат да се изпълняват поетапно при наличие на финансов ресурс, като след това се претендира тяхното възстановяване от собствениците на сгради и на самостоятелни обекти в сгради", пише в докладната на кмета Николов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега