Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме Деня на българския лекар

Отбелязваме Деня на българския лекар

За първи път "Лекар на годината" ще излъчи и Бургас. Тържествената церемония ще се състои в сградата на Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

На 19-и октомври у нас се отбелязва Денят на българския лекар. Професионалният празник е част от българския календар от 1996 година. Избраната дата не е случайна и е свързана с почитта към Свети Иван Рилски, който е избран за покровител на българските медици. 

"Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства. Изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса. Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации. Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава. Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме.

Всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни колеги и близки. Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков,  д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.

Тези колеги няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си. Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го. Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина".

Това заяви в обръщението си по случай професионалния празник на медиците здравният министър Костадин Ангелов.

По традиция по това време на годината БЛС връчва престижната награда Лекар на годината. Медици от цялата страна са номинирани и награждавани и в категориите:
1. ”Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;
2. ”Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ ;
3. ”Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България“ – (Награда за младите медицински надежди на България, взели активно участие в битката с Ковид-19);
4. ”Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“- (Лекари, дали своя принос за борбата с Ковид-19);
5. ”Лекар на годината 2020“.

За първи път "Лекар на годината" ще излъчи и Бургас. Тържествената церемония ще се състои в сградата на Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Инициативата ще мине под знака на пандемията от Ковид-19 и ще отчете приноса на лекарите, които участват в битката с коварната болест. Номинациите на заслужилите признание през 2020-та година бургаски медици са разпределени в пет категории:
1. "Млад лекар на Бургас 2020 - до 35 г. с изявени професионални качества, научно-практически постижения и признание от пациентите" ИНДИВИДУАЛНА ГОДИШНА НАГРАДА;
2. "Лекар по дентална медицина на Бургас 2020" ИНДИВИДУАЛНА ГОДИШНА НАГРАДА;
3. "Специална награда за лекарски екипи, с изключителен принос в борбата с КОВИД-19 през 2020 година" КОЛЕКТИВНА ГОДИШНА;
4. "Дългогодишна дейност за развитие на научно-практическата медицина в град Бургас"; ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС;
5. "Лекар на Бургас 2020 - за висок лекарски професионализъм, морал и етика" ИНДИВИДУАЛНА ГОДИШНА НАГРАДА.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега