Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пендаровски за българската позиция: Да гледаме към настоящето, не към историята

Пендаровски за българската позиция: Да гледаме към настоящето, не към историята

Според него, България изразява позицията на българското общество в резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма.

Необходимо е да се говори за истинските аргументи и критерии, които Северна Македония е изпълнила, за да се присъедини към Европейския Съюз (ЕС), а не да се обсъждат 19-ти или 20-ти век.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в интервю за "Евронюз", цитирано от МКД.

В него той разглежда разликите в преговорите с Гърция и България, както и трудностите, които Скопие среща по пътя към членството.

"Българските искания са много по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците никога не са поставяли под въпрос нашия етнически произход. Никога не са казвали "ти не си македонец". В ситуацията с Гърция дадохме възможност, ако хората искат да се идентифицират като етнически македонци, да могат да го направят. Ако някои хора в Гърция днес казват, че са македонци, то те оспорват самоличността на македонците и това е големият проблем", каза Пендаровски.

Според него, България изразява позицията на българското общество в резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма.

"След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, за Македония се говори като за измислена нация, чудо, създадено с указа на Тито. Така че наистина мисля, че българските политици, както и обикновените граждани, гледат на македонците като на етнически българи или поне вярват, че сме били такива до края на Втората световна война. Що се отнася до македонския език, който е познат и признат в цял свят, той беше считам просто за диалект на българския, каза Пендаровски. 

Пендаровски добавя, че засега вижда съществена промяна в поведението на България. Въпреки всички събития на европейския континент с руската инвазия в Украйна и всички геополитически мотиви, които поставят под съмнение концепцията за обединена Европа, Пендаровски посочва, че българската позиция все още е трудна и не се наблюдават значителни промени в очакване на решението на Брюксел, което очакваме до края на юни.

"Но ако питате мен, ще оценя шансовете ни за началото на преговорите, най-накрая след 17 години, в които сме кандидат, на по-малко от 50 процента", заключи президентът Пендаровски.

Относно включването на българското малцинство в Конституцията на Република Македония Пендаровски казва, че това е едно от малкото неща, които обединяват управляващите и опозиционните партии.

"Това е една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българите в нашата конституция. Но искаме това да бъде обвързано със срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония.

В противен случай всеки месец или всяка година ще трябва да продължаваме да убеждаваме нашите граждани да променят нещо, било то нашата Конституция, закони или нещо друго. Можем да направим това, но къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тема", каза държавният глава.

Запитан за отделянето на Албания за започване на преговорите с ЕС, Пендаровски каза, че ако Тирана изпълни всички предпоставки, а междувременно все още няма зелена светлина от България, съвсем нормално е интересите на гражданите ѝ да бъдат поставени на първо място.

Източник: News.bg
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега