Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Потребителите имат право на рекламация на битова техника до две години от закупуването

Потребителите имат право на рекламация на битова техника до две години от закупуването

Изискването на търговците за запазване на кашоните на електроуредите, за което много потребителите съобщават, е нелоялна търговска практика, за което хората трябва да недоволстват както пред търговците, така и пред контролните органи.

Потребителите имат законно право да предявят рекламация за битова техника,която не отговаря на индивидуалните им изисквания с оглед договора за продажбаили на обичайните изисквания за този вид изделия. Това каза основателят наонлайн платформата Габриела Руменова в рубриката „Питай експерта“ на БНТ.   

Тя обясни, че част от проблемите могат за възникнат заради непълна илипогрешна информация в офертата, която е била отправена към клиента още предизакупуването на стоката. „Това е въпрос, който трябва да се изследва, тъй катосе окаже, че е премълчана съществена информация като тази за нивото на шум,консумация на енергия или свързана с функционалностите на стоката, тогаваговорим за нелоялна търговска практика“, посочи Руменова и добави, чесключените в условия на нелоялна практика договори следва да бъдат развалени. Важно е потребителите да бъдат активни в търсенето на информация преди даизвършат покупката. Особено когато липсват данни, които са определящи задобиването на пълна и вярна представа за продукта и сравняването му с другиподобни преди да направят своя избор.   

 При предявяване на рекламация заради несъответствие на стоката правата напотребителите са еднакви, независимо от това дали покупката е от физическиобект или от интернет. Тя е до две години. Търговецът може да предостави исвоя, търговска гаранция, но тя трябва да е с по-добри условия – например,директно разваляне на сделката при дефект или по-дълъг период на безплатногаранционно обслужване. Ако обаче има допълнителни условия за удължаване нагаранцията, като заплащане или регистрация на сайта на производителя, всичкитрябва да са ясни за потребителя отнапред, за да може реално да се възползва отнея, без да търпи загуби. 14-дневният срок за отказ е различно право, което важи само за онлайнсделки или извън търговски обект. Там условието е стоката само да е изпробвана,но не и ползвана. Често обаче възникват спорове.   

 „Наскоро до нас достигна един случай – потребителят беше изявил желание давърне в 14-дневния срок парочистачка, която представител на фирмата бешедемонстрирал в дома на клиента. Търговецът отказваше да я приеме обратно саргумента, че е ползвана. Това е пример за предоставена нелоялна търговскапрактика, тъй като самата демонстрация съгласно фирмената политика включва разопакованена уреда и тестване на терен, което означава, че потребителят автоматично щезагуби законовото си право си на отказ“, каза още експертът.   

 При предявяването на рекламация ще трябва да можем да докажем от койтърговец и кога сме закупили стоката, затова е важно да притежаване документиза покупката. „Бихме могли да ги дигитализираме. Дама беше закупила парфюм,който се оказа с дефектен флакон, но не беше запазила касовата бележка. Когатосе обърна към нас за съвет, ние и препоръчаме да направи извлечение от онлайнбанкирането си и представянето му пред търговеца беше достатъчно заположителната развръзка“, даде идея Руменова. 

Тя припомни, че е важно да изискваме рекламацията ни да бъде вписана врегистъра, което я официализира, знае се датата на предявяването ѝ, както и сезаявява начинът, по който евентуално ще бъде удовлетворена.   

 Изискването на търговците за запазване на кашоните на електроуредите, закоето много потребителите съобщават, е нелоялна търговска практика, за коетохората трябва да недоволстват както пред търговците, така и пред контролнитеоргани. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега