Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Приключи проект "Палитра от изкуства" в Поморие

Приключи проект "Палитра от изкуства" в Поморие

Със заключителна пресконференция завърши проект "Фестивал „Палитра от изкуства”", по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” приоритетна ос 1 Устойчиво и интегрирано градско развитие по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013, с ДБФП № BG161 PО001/1.1-10/2010/030.

Със заключителна пресконференция завърши проект "Фестивал „Палитра от изкуства”", по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” приоритетна ос 1 Устойчиво и интегрирано градско развитие по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013, с ДБФП № BG161 PО001/1.1-10/2010/030. Бенефициент по проекта е община Поморие, а нейни партньори – НЧ „Просвета 1888” и НЧ „Светлина 1939”.

Участие в пресконференцията взеха: ръководителят на проекта и председател на НЧ „Просвета 1888” – Милчо Талев, заместник-кметът на община Поморие Илия Джингов и координаторите - Мария Ралева и Донка Китанова.Те изнесоха подробен отчет за дейностите, извършени в рамките на изпълнението му. Срокът за провеждане на дейностите по проекта е от 08.09.2011г. - 18.10.2013 г. Общата му стойност е 495 672 лв., като 95 % от тях са безвъзмездна финансова помощ от Eвропейския фонд за регионално развитие, а останалите 5% - от бюджета на община Поморие.

Организираните културни прояви дадоха поле за изява на над 500 творци от цялата страна и представиха Поморие пред жителите и гостите му като град, който е сцена на креативни и артистични хора. Проектът даде възможност да се създадат иновативни културни събития и способи за привличане на аудитория. Множеството организирани културни прояви обхванаха различни сфери на изкуството и представиха синтенз  на живопис, скулптура, театър, фотография и музика Едно от събитията, организирано в рамките на проекта -Мулти арт - спектакъл „Яворов – европейският поет на България”,  обогати културната програма на ежегодните Национални поетични празници „Яворови дни”, които тази година се проведоха за 55-ти пореден път в Поморие.  
Летните ателиета по изкуства, които преминаха под надслов „Земя, Море, Въздух” включиха концертни изпълнения, художествени прояви, театрални постановки. Част от тях - ателие „Солта на живота”, театрален пърформанс „Калта”, авторските спектакли „Любовта е солена” и „Рибарят и неговата душа”. Спектакълът - пърформанс „Дионисий” беше едно от културните събития, съпътстващи традиционните празници Море от вино. Жителите и гостите на града имаха възможност да се докоснат до традиции и ритуали на различни етнически групи с Парада на фолклорните етноси.

Представители  от арменски, гръцки, турски, ромски, български, и други етноси от страната представиха пред гостите културната си идентичност с автентични фолклорни изпълнения. Във културните прояви участваха самодейни състави, индивидуални артисти, любители и професионалисти от цялата страна. „Проектът беше сложен за изпълнение именно заради работата с толкова много хора” –коментира неговият ръководител Милчо Талев.  

Заместник - кметът Илия Джингов подчерта значението на проект „Фестивал „Палитра от изкуства” за културното обогатяване чрез взаимодействие между различни етноси, между професионалисти и любители между публиката и артистите. Изпълнението на проекта допринесе за развитието на община Поморие чрез иновации в изкуството и културата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега