Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бившият интернат става ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията"

Бившият интернат става ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията"

След приключване на мащабната реконструкция, бившият Дом за деца, лишени от родителска грижа ще се превърне в Основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията". Идеята е на кмета Димитър Николов, който вече входира предложението си в Общински съвет. Нещо повече, градоначалникът предлага новото учебно заведение да кандидатства за "иновативно училище".

След приключване на мащабната реконструкция, бившият Дом за деца, лишени от родителска грижа ще се превърне в Основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията". Идеята е на кмета Димитър Николов, който вече входира предложението си в Общински съвет. Нещо повече, градоначалникът предлага новото учебно заведение да кандидатства за "иновативно училище".

Това понятие бе въведено с новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това са училища, които постигат подобряване на качеството на образованието, като разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението; организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и учебната среда; използват нови методи на преподаване; разработват по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове.

Според кмета Николов, Бургас се нуждае от нова основно училище, което да поеме нарастващия брой ученици в начален етап на обучение. В докладната си градоначалникът припомня, че в Бургас за последните учебни години броят на децата, приети в първи клас нараства. За учебната 2016/2017 година те са 2 396, а за учебната 2015/2016 година бяха 2 219. Същевременно, последното основно общинско училище в Община Бургас е открито преди 28 години.

След ремонта, сградата на бившия интернат ще разполага с всичко необходимо, за да посрещне първите си ученици още през учебната 2017/2018 година. Училището представлява изцяло ремонтирана масивна триетажна сграда-учебен корпус с РЗП 3 889 м2. Проектът предвижда вътрешно преразпределение на бившите спални помещения в съществуващата сграда и обособяването на съвременни учебни стаи с максимално ясни технологични връзки.

На покрива на сградата ще се извърши основен ремонт. Предвидено е да се подмени фасадата на сградата, вкл. с подмяна на дограмата и постигане на съвременно екстериорно звучене. В прилежащата дворна площ са предвидени дейности за благоустрояване, като зелени площи, площадки за игра на учениците с твърда настилка, стационарни уреди за игра във фитнес зоните и изискуемите спортни площадки.

Предвидено е събиране и използване на дъждовните води за поливни нужди, както и осигуряване на достъпна среда до всички нива и помещения в сградата, както и до дворното пространство. Новото основно училище ще разполага с централизиран електронен пропускателен режим за учителите и учениците, който ще гарантира тяхното спокойствие и сигурност. В сутерена ще бъде разположена модерна гардеробна за учениците, за които ще бъде предвиден пълен комплект униформено облекло с отличителни знаци на училището.

В сградата е предвидено обновено парно отопление, нова PVC дограма с електронно отваряеми прозорци с цел опазване живота и здравето на учениците, модерни санитарни възли, зала за културни мероприятия. Предвидено е иновативно оборудване на учебни кабинети по езиково обучение, природни науки, информационни технологии, изобразително изкуство и музика. Училището разполага с 18 класни стаи, чието оформление и обзавеждане предполага иновативна организация на преподаване и учене.

Към момента идеята е през следващата учебна година да бъдат приети 48 деца в 2 предучилищни подготвителни групи, 48 първокласници и 52-ма ученици в 5-и клас. Кадровото осигуряване на училището ще бъде следното: Директор – а  1; Заместник-директор – 1; Учители в полудневни подготвителни групи – 2; Начални учители – 2; Прогимназиални учители – 10 ; От тях : Магистри – 16 с ІІ и ІІІ ПКС. 

В случай, че Общинският съвет каже "Да" на новото основно училище, Николов ще трябва да отправи писмено предложение до Министъра на образованието и науката за откриване на ново Основно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“ считано от 01.01.2017 година. След това ще трябва да се определи бюджета и да се сформира екипа на новото учебно заведение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега