Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАБХ състави 19 акта и 343 предписания при проверки в детските заведения

БАБХ състави 19 акта и 343 предписания при проверки в детските заведения

Българската агенция по безопасност на храните извърши над 2 300 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети.

За по-малко от месец Българската агенция по безопасност на храните извърши над  2 300 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. В резултат са съставени 19 акта и 343 предписания за нарушения и несъответствия.

Целта на проверките бе да се установи дали ръководителите спазват Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение.  

Проверките са осъществени на територията на цялата страна. Около 2/3 от констатираните несъответствия по Наредбата са за неспазване изискванията за предлагане на олио по браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“. Близо половината от общия брой несъответствия свързани с използването на бяло пшенично брашно, което не е произведено по Утвърден стандарт „България“. 

Установени са единични случаи, при които в училищни бюфети и обекти за търговия с храни се предлагат соленки, бисквити, вафли, трайни сладкарски изделия и напитки, които според действащото законодателство не могат да се предлагат на територията на учебни заведения и детски градини. Унищожена е и 5 килограма кайма.  

За всички несъответстващи храни и напитки, контролните органи на БАБХ са издали предписания за забрана на продажбата и връщането им към доставчиците. Ще бъдат извършени последващи проверки, за установяване изпълнението на издадените предписания при всички обекти с констатирани несъответствия. 

В хода на проверките инспекторите са установили кухненски блок в детска градина, който е бил без регистрация по смисъла на Закона за храните. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение. За лоши хигиенни условия и неизпълнение на издадена административна мярка от Областна дирекция по безопасност на храните, град Смолян е преустановена дейността на хранителен блок на детско заведение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега