Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Иновативна техника оценява стенозата в УМБАЛ „Дева Мария“! Апаратурата е единствена в Източна Европа

Иновативна техника оценява стенозата в УМБАЛ „Дева Мария“! Апаратурата е единствена в Източна Европа

Клиниката по инвазивна кардиология единствена в България разполага с апарата PHILIPS IVUS INTRASIGHT

Разговаряме с инвазивния кардиолог д-р Мариана Контева, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас.

- Д-р Контева, от вчера Вашето отделение по кардиология и инвазивна кардиология единствено в България разполага с апарата PHILIPS IVUS INTRASIGHT. С какво този апарат е толкова специален?

- Първо да уточня, че не сме единствени в България, а единствени в Източна Европа. Това е последно поколение изключително прецизен апарат за оглед и оценка на кръвоносните съдове. С нарастването на броя на коронарните и периферните съдови процедури нараства и необходимостта да се работи по-интелигентно и по-бързо. Тази апаратура - Philips IntraSight - предлага цялостен набор от клинично доказани инструменти за  образна диагностика, физиологично оценяване на исхемията и общ анализ на информацията, което помага да бъдат опростени сложни интервенции, да се ускорят рутинните процедури и да се подобри  ефективността на ангиографската лаборатория.Имаме щастието да използваме наистина една от най-добрите апаратури в света, която за много малко болници в Европа, а в България за първи път се използва - първо като качество на образа и качество на информацията и второ като комбинация между различните методи за оценка на стенозата, на плаката и на подхода по време на процедурите. Апаратурата и методът се явяват още един контрол на работата на екипа, който не може да бъде повлиян.

- Какво всъщност прави този апарат?

- Апаратът дава функционална диагностика доколко е значима плаката и доколко е критична стенозата и образна диагностика когато се работят артерии- така нареченото вътресъдова ехография. Това изображение ни помага в няколко направления- при хронични охлузии (запушвания на артериите) да ни покаже пътя, да огледаме добре дали имаме добра позиция на стента. Тоест, освен външния образ, който получаваме докато работим, едновременно с можем да гледаме артерията отвътре. Това подсигурява екипа да бъде още по-прецизен в индикациите дали да се постави стент или не. 

- С какво ще е полезен за пациента?

- Ще му даде сигурност. Напоследък много нашумяха така наречените фейсбук и допълнителни информации и коментари как инвазивните кардиолози слагат стентове на всеки в болниците, който влезе и каже „Добър ден“,  как дори да нямаш нужда ще ти се постави стент. Нашият екип винаги е работил по правилата на медицината и винаги е съобразявал гайдлайните и изискванията на това дали, как и какъв стент да бъде поставен. Тази апаратура още по-сигурно и категорично документално подсигурява информацията със запис на разлика в налягането от двете страни на стенозата и с абсолютни индикации при какви параметри и при каква разлика да бъде поставен стент. Това помага много не при запушванията и при 90% стенози, които са категорични за стентиране, а при граничните, при които за съжаление, свързано с бюджета или не, много инвазивни лаборатории поставят стент с или без нужда. Националното дружество по инвазивна кардиология и по кардиология въведе метода като задължителен, катетрите се реинбурсират, тоест всичко минава по Здравна каса и пациентът не е финансово натоварен, което дава още по-голяма сигурност и доказателственост при работата.

- Тази година за Вашето отделение бе закупен и последно поколение апаратура за ренална денервация. Можем ли да кажем, че вече сте оборудвани на световно ниво? 

- Да, В университетска болница „Дева Мария“ пациентите могат да получат най-модерния метод за лечение на злокачествена или резистентна хипертония- ренална денервация с последно поколение катетър Symplicity Spyral на Medtronic. С процедурата Simplicity се денервират бъбречните артерии с помощта на радиочестотна енергия за намаляване на кръвното налягане. Това е инвазивна процедура, която е бърза, ефективна и щадяща за пациента. 

През бедрената артерия, с помощта на фин спираловиден катетър се достига до бъбречната артерия, след което се прави прекъсване на нервните влакна, които преминават по повърхността в бъбречните артерии. От това следва прекъсване на бъбречния механизъм за поддържане на кръвното налягане. Важно е да уточним, че това по никакъв начин не влияе на функцията на бъбреците. С този метод се намалява симпатиковата активност и е подходящ при тежко реверзибилно предсърдно мъждене, при недобре контролиран захарен диабет, сънна апнея и при всички състояния, свързани с повишен тонус на симпатиковата нервна система.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега