Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кънев: Безумна бюрократщина задушава българския бизнес

Кънев: Безумна бюрократщина задушава българския бизнес

„Малкият бизнес е актуална тема, която е застъпена във всяка една предизборна кампания, но след това нищо не се случва. Следващото Народно събрание трябва да започне с наложащите реформи в полза на малкия бизнес“, посочи водачът на листата на "БСП - Лява България" във Втори многомандатен избирателен район – Бургаски - Петър Кънев пред журналисти днес.

„Малкият бизнес еактуална тема, която е застъпена във всяка една предизборна кампания, но следтова нищо не се случва. Следващото Народно събрание трябва да започне сналожащите реформи в полза на малкия бизнес“, посочи водачът на листата на"БСП - Лява България" въвВтори многомандатен избирателен район– Бургаски - Петър Кънев. На среща с медиите, заедно с изпълнителния директор на „Произведено в България“ –Пламен Грозданов, кандидатът за депутат коментира две от най-горещите теми внавечерието на изборите – реформите в областта на малкия и среден бизнес иотражението на санкциите срещу Русия върху българската икономика.

„324 000 български фирми са представители на микробизнеса с по 1,8 души работници.Законът ги обременява с 28 документа, включително графици за отпуски, наредбиза работно време, правилник за работната заплата, обучение на длъжностни лица,безопасност на труда. Различните лицензионни разрешителни са над 600 на брой. Тази бюрократщиназадушава българския бизнес”,коментира Кънев.

По думите му, ебезумие всяка рибарска лодка, например, да е оборудвана с касов апарат, така черибарят да регистрира в НАП „три попчета и две хамсии“, всеки път когатоакостира. Подобна е ситуацията с автоматите за кафе и малките търговски обекти.Това от своя страна е натоварващо за бизнеса.

Грозданов посочи,че у нас на практика няма голям бизнес, което прави въпросите за микро, малкияи среден бизнес особено важни, тъй като самите понятия са от голямо значение.По закон, за микро бизнес се смятат фирми с до 10 служителя, малкия – с между10 и 50 работника. Другият критерий за усвояване на финансова помощ е оборотана компанията. Според Грозданов, това е погрешно, тъй като у нас рядко имасъответствие на броя служители и минималния оборот. А това пречи на усвояванетона средствата.

Що се отнася доситуацията със санкциите срещу Русия, директорът на „Произведено в България“подчерта, че нашият износ на продукти, спадащи към ограничителния списък настраната, е незначителен. Проблемът за българските производители идва от факта,че сме част от свободния пазар на Европейския съюз.

„Имастрани, които са силно засегнати от ограниченията за внос на Русия, което води до свръхзапасяване отпродукти в Европа. А те трябва да се реализират в рамките на този пазар. Най-вече в Централна и Източна Европа. Идвайки на нашияпазар, те ще притиснат блгарския производителдо стената. В ЕС се правят някакви опити за подпомагане на производителите, носумите са малки“, коментира Грозданов.

Кандидатът Петър Кънев подчерта, че ако бъде избран за депутат, неговитеприоритети ще бъдат в областта на бизнеса, чийто представител е и самият той.Като наложащи, той посочи реформите вадминистрацията, здравеопазването,образованието, пенсионното осигуряване. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега