Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Красиви мартенички в бургаските музеи

Красиви мартенички в бургаските музеи

„Баба Марта бързала, мартенички вързала…”. След бурната, ветровита и дъждовна зима, със сигурност на бургазлии вече им се иска Баба Марта да дойде час по-скоро, да донесе малко повече настроение и цветове в ежедневието на хората. За поредна година за това са се погрижили екипите на Етнографския и Природонаучния музей в Бургас, които вече от месец, подпомагани от деца и съмишленици, майсторят пъстри български мартеници.

„Баба Мартабързала, мартенички вързала…”. След бурната, ветровита и дъждовна зима, съссигурност на бургазлии вече им се иска Баба Марта да дойде час по-скоро, дадонесе малко повече настроение и цветове в ежедневието на хората. За пореднагодина за това са се погрижили екипите на Етнографския и Природонаучния музей вБургас, които вече от месец, подпомагани от деца и съмишленици, майсторятпъстри български мартеници.

Традиционниетно-мартеници вече може да си закупи всеки, който желае от сувенирния щанд наЕтнографския музей (ул. „Славянска” 69). Те са изработени с много фантазия, нои знание за българската мартеница. За направата им е послужила използваната отвекове овча вълна, боядисана с природни „бои” – червен и жълт лук, червеноцвекло, листа от орехи и др. Белият и червеният конец са задължително усуканиналяво. Към тях са преплетени разноцветни дървени мъниста, разнообразни поформа пискюли, помпони, филцовани топчета и фигурки, създадени със старитехники за обработване на вълната -  иглонабиване, плъстене, усукване и др.

Така саизработени мартеници с формата на гердани, гривни, за закачане и др. Закупилите си отартистичните мартенички могат да научат от етнографите в музея повече затрадиционната българска мартеница, за това какво символизира, но също и каквода се направи с нея след виждане на щъркел или след настъпване наастрономическата пролет. През месеците февруари и март за организирани груповипосещения, Етнографският музей предлага и презентация на тема „Почти всичко замартеницата”.

От нея може да се научи повече за това какво символизира всякоедно действие при изработване на мартениците, каква сила и смисъл имат тезидействия, да се чуят най-интересните легенди за произхода на мартеницата, затова, в кои български обреди участва червено-белият конец и др.Малко по-необичайни са мартеничките на щандана Природонаучния музей на ул.„К.Фотинов” № 30. О

свен от традиционните конци вбяло и червено, при изработването им е използвана пълната гама на различнивидове минерали, познати от векове от бижутерията – авантюрин, аквамарин, розовкварц, планински кристал, опушен кварц, тюркоаз, турмалин, тигрово и соколовооко, ахат, аметист, седеф, корал и много други. Не едно и две саповерията за магичните сили на минералите.

От древни времена за тях се есчитало, че имат лечебни свойства – помагат на зрението, имунитета, приразлични болежки, но също са се носели като амулети за любов, късмет, пари идр. Някои свързват избора на минерал със съответната зодия, но специалистите отмузея препоръчват всеки да се води от това, кой минерал го привлича, да избераттози, към който ръката им посегне.Вече петапоредна година атрактивните гривни-мартеници с минерали са запазена марка наПриродонаучния музей.

В изработката им редовно се включват и много деца иприятели на музея. Най-активни са децата от еко-клуб „Вая” и учениците от ГЧЕ„В. Левски”.Всички мартеничкиса на цени от 0.50 лв. до 2 лв. и вече са на разположение в Етнографския иПриродонаучния музей, които работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:00часа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега