Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кърменето - полезно и за майката, и за бебето

Кърменето - полезно и за майката, и за бебето

Отглеждането на децата е тема, която често разединява специалистите – кое е полезно, кое е вредно, как трябва да се подхожда в различните ситуации. Има обаче и въпроси, по които експертите са единодушни. Един от тях е кърменето.

Отглеждането на децата е тема, която често разединява специалистите – кое е полезно, кое е вредно, как трябва да се подхожда в различните ситуации. Има обаче и въпроси, по които експертите са единодушни. Един от тях е кърменето.

Естественото хранене на новороденото е широко препоръчвано от специалистите. То е полезно както за бебето, така и за майката. Майчиното мляко съдържа естествени антитела, които са особено важни за имунната система на бебето. Освен това, научно доказано, натуралната кърма се отразява по-добре и на стомаха и отделителната система на новороденото. В резултат, кърмените деца развиват по-рядко състояния като запек, например.

Що се отнася до майката, кърменето на детето има дълготраен ефект на понижаване риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците. В по-краткосрочен план естественият начин на хранене на детето увеличава производството на „щастливите“ хормони в женското тяло, а освен това гори и калории. Друг плюс е, че майчиното мляко е безплатно, за разлика от адаптираните млека, а това ще спести сериозно перо в семейния бюджет.

По време на кърмене трябва да приемате с около 300 до 500 калории допълнително, за да можете да изхранвате и себе си и бебето. Ако кърмите е важно да се погрижите и за собствената си диета. Това, с което се храните, ще достигне и организма на бебчето. Затова е важно да сте добре хидратирани и да заложите на балансиран режим, богат на плодове, зеленчуци, млечни продукти, пълнозърнести храни, фибри, витамини и минерали.

За предпочитане са екологично чистите продукти, които не са обработвани с пестициди. Ако не можете да си осигурите такива, киснете зеленчуците, преди да ги приготвите, в студена вода. Що се отнася до месото, експертите препоръчват да консумирате само чисто месо, без мазното, тъй като в мазнините се съдържат най-голямо количесто химикали.

Храни като зеле, броколи, карфиол и боб са популярни с това, че предизвикват газове. По време на кърмене, същият ефект ще имат и върху бебето. Според някои изследвания, лукът, чесънът и други силно ароматни продукти променят вкуса на кърмата, което може да накара бебето да суче повече или по-малко. Следете реакциите на детето си, за да реагирате, ако Вашата диета му се отрази.

При кърмене можете да се храните и с пикантни храни (в минимални количества), ако сте почитателка, но е важно да следите как реагира бебето на тях. Възможни са нежелани алергични реакции, при които трябва да се свържете със специалист. Рибата и морските дарове са подходящи за консумация два пъти седмично, но е важно да избягвате тези, които са богати на живак, като риба меч, акула, риба тон, пъстърва и др.

Ментата, копърът и подправките от техния сорт могат да се отразят на количеството мляко, което тялото Ви произвежда. Алкохолът, дори по-леките напитки като бира и вино, са напълно забранени. Добре е да намалите, а ако е възможно и да спрете, кофеина, тъй като той ще държи бебчето будно.

В първите дни майчиното мляко е малко като количество, но е най-силно като съдържание. Затова не се тревожете, ако бебчето започне да сваля килограми. В първите няколко дни това е нормално. До около 10-ия ден от живота си обаче детето трябва да възстанови теглото от раждането си. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега