Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът предлага отпадането на критерия "произход" при осиновяване

Омбудсманът предлага отпадането на критерия "произход" при осиновяване

„Статистиката показва, че въпреки голямото желание за осиновяване децата, вписани в регистъра са над 2400, а кандидат-осиновителите са 1500. А броят на международните осиновявания продължава да расте”, подчерта Манолова.

„Убеден привърженик съм на необходимостта от промени вСемейния кодекс. Като омбудсман, който защитава правата на българскитеграждани, нееднократно съм повдигала основните теми, които са предмет наобсъждания проект - като споделеното родителство, необходимост от ускоряване иоблекчаване на процедурите по осиновяване и др“.  Това заяви омбудсманът Мая Манолова по времена организираната от нея дискусия „Гарантират ли се правата на децата спромените в Семейния кодекс“.

В обсъждането се включиха  зам.-министърът на труда и социалнатаполитика Деница Сачева, на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, народни представители,  представители на съдебната власт, адвокати,експерти  от неправителствени организациии др.  Темите, обсъдени по време на 4-часовата дискусия бяха:промени в осиновяването; споделената родителска отговорност и промените врежима по отношение на децата след развод или раздяла; настойничество ипопечителство; възможности за оспорване на припознаването.Омбудсманът подчерта, че проблемите при промените в осиновяването са най-сериозни и радикални. 

„Статистиката показва, че въпреки голямотожелание за осиновяване децата, вписани в регистъра са над 2400, акандидат-осиновителите са 1500. А броят на международните осиновяванияпродължава да расте”, подчерта Манолова. Тя предложи да бъде обсъденавъзможността за отпадане на критерия „Произход”, по пример на Румъния. Омбудсманът бе скептична към създаването на единенцентрализиран орган, т.нар. Национален съвет по осиновяванията.

„По същество, оценката на кандидат-осиновителите иработата с тях ще продължи да се извършва от дирекциите по социално подпомаганепо места. Кой ще осъществява контрола върху този орган“, попита Манолова. По думите й, създаването на един национален орган снеясен статут, поражда и други  въпроси,например, до колко този орган ще бъде независим, след като на практика ще есъставен от държавни чиновници.

„Какъв правенхарактер ще имат актовете, които ще издава този орган. Ако те саадминистративни актове, естествено е те да подлежат на съдебен контрол, а такъвконтрол в проекта не е предвиден“, обърна внимание общественият защитник.Като ­„повече от спорна“ Манолова определи и идеята завъвеждане на посредници за достъп до информация на осиновени лица.

„Да, необходима е помощ, но е неуместно тя да бъдезадължителна“, категорична бе тя.  До края наутрешния ден, когато изтича 14-дневният срок за обществено обсъждане напредложените изменения в Семейния кодекс, омбудсманът ще изпрати обобщение намненията и различните гледни точки, които бяха чути по време на дискусията,както и своето становище до Министерството на труда и социалната политика иМинистерството на правосъдието, които са автори на проекта.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега