Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От СУ "Йордан Йовков" са готови на протести, искат да си запазят сградата

От СУ "Йордан Йовков" са готови на протести, искат да си запазят сградата

"Нашият колектив е твърдо решен да се бори за Средно училище “Йордан Йовков“ и за децата, които учат и ще продължат да учат ТУК. На нашите ученици ще дадем един нагледен урок по гражданско образование: как да се борят и да отстояват своите граждански права", заявиха от ръководството и учителския състав на учебното заведение.

Учители и родители са готови на протестни действия, ако СУ "Йордан Йовков" загуби сградата си. Според последните слухове е възможно от следващата година възпитаниците на училището да бъдат преместени в сградата на СОУ "Добри Чинтулов", а в тяхната да се премести Английската гимназия.

"Нашият колектив е твърдо решен да се бори за Средно училище “Йордан Йовков“ и за децата, които учат и ще продължат да учат ТУК. На нашите ученици ще дадем един нагледен урок по гражданско образование: как да се борят и да отстояват своите граждански права", заявиха от ръководството и учителския състав на учебното заведение.

Още от началото на учебната година преподавателите са притеснени, след като директорът на Английската гимназия споделила с учителите в езиковото училище, че от догодина вече няма да делят сграда с Немската, обясняват от настоятелството в писмо до Общински съвет. Според ръководителката на ПГПАЕ "Гео Милев", смяната на сградите била лично обещана от кмета Димитър Николов.

На 4-и октомври от училището провеждат среща с градоначалника, който отрича да се планира подобна промяна. Зам.-кметът Йорданка Ананиева, от своя страна, заявила, че в действителност има писмо от Английската гимназия, с което те заявяват желанието си да бъдат настанени в сградата на Йовков.

През седмицата кметът Николов коментира пред журналисти, че промяната в разпределението на бургаските училища по сгради може да се наложи след влизането в сила на новите образователни стандарти за физическата среда на обучение. С приемането им законово се залагат определени изисквания към размерите и функционалността на училищните сгради и по всяка вероятност тази на Немска/Английска няма да може да ги покрие поради огромния брой ученици, които се обучават в двете учебни заведения.

Но дори след приемането на стандартите, ако се наложи промяна, кой къде ще се настани ще зависи от Общински съвет. Засега единствената планирана промяна е настаняването на спортното училище в бившата Гимназия по корабостроене в ж.к. "Меден Рудник". Причината била по-голямата материална база. Окончателно решение няма и по този въпрос.

Зад ръководството и родителите на деца в СУ "Йордан Йовков" застана и общинският съветник Георги Дракалиев, който също внесе питане до кмета Николов, относно становището на Общинската администрация по въпроса с преместването на учебното заведение, както и с вероятността средното училище да бъде закрито.

Според маркировката на докладната, отговор от градоначалника ще се очаква на 19-ото заседание на Общински съвет - през месец ноември. Дотогава, обаче, от учители, родители и ученици са готови на протести, за да запазят сградата си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега