Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме 152 г. от рождението на Гоце Делчев

Отбелязваме 152 г. от рождението на Гоце Делчев

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, идеолог и водач на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно обединени в организация-ВМОРО.

Отбелязват се 152 години от рождението на големия български революционер, идеолог и ръководител на борбите за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия  Гоце Делчев.

В Благоевград и в град Гоце Делчев ще се проведе ритуал по отдаване на почит и полагане на цветя пред паметника на революционера.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, идеолог и водач на  Българските  македоно-одрински революционни комитети, по-късно обединени в организация-ВМОРО.

Националният герой на България, който се чества като такъв и в Северна Македония, е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш, днес град Килкис, Гърция.

Още като ученик в Солунската българска мъжка гимназия той  участва в  таен революционен кръжок, заедно с бъдещите си съратници Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

По-късно като учител започва усилено изграждане  на революционната организация, като използва наличната образователна мрежа на Българската екзархия.

През 1902 година участва изработването на нова програма и устав на организацията. Тя вече си поставя за  цел освобождението на Македония и Одринска Тракия  и присъединяването им към майка България.

Въпреки това Гоце Делчев  се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес на ВМОРО за вдигане на въоръжено въстание през пролетта на1903 година. В началото на май същата година, на път за среща с ръководителите на Серски революционен окръг, в село Баница четата му е обкръжена от турски аскер. Там намира смъртта си и Гоце.

По време на Първата световна война костите на Гоце Делчев са пренесени от Михаил Чаков в България и до 1946 година се пазят в София, в урна от  Илинденската организация на българските бежанци.  След  деветосептемврийския преврат от 1944 година България сменя политиката си по македонския въпрос и под натиска на СССР и предава костите на Гоце Делчев на Скопие . Там те са положени  в каменен саркофаг в църквата "Свети Спас", където са и днес.

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега