Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парламентът забрани носенето на бурки на публични места в България

Парламентът забрани носенето на бурки на публични места в България

При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, в размер на 1 500 лева за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лева за първо нарушение и 2 000 лева за всяко следващо.

Парламентът прие на второ четене "Законът за бурките". Той забранява носенето на облекло, частично прикриващо или скриващо напълно лицето, на публични места на територията на България.

Според приетия закон облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, в размер на 1 500 лева за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лева за първо нарушение и 2 000 лева за всяко следващо, предава БНТ.

Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.

Дебатът предизвика сблъсък на мнения между ДПС и Патриотичния фронт, които заеха полюсните позиции по темата. ДПС видя в проектозакона реваншизъм, а Патриотите го обявиха за мярка срещу радикализацията. Красимир Каракачанов определи бурката като "по-скоро униформа, отколкото религиозен символ".

В знак на протест срещу приемането на „Закона за бурките“ Парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала. За това ги призова председателят на групата Мустафа Карадайъ. Той посочи, че действията по приемане на закона са на радикални и ксенофобски настроени хора, но преди всичко на ГЕРБ.

Припомняме Ви, че Общинският съвет на Бургас прие подобен текст още през юни, по предложение на съветника Георги Дракалиев. Забранено бе закриването на лицето в обектите за административни и обществени услуги, в учебните заведения, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Забранени бяха  и “всякакви религиозни облекла и символи на нерегистрирани у нас вероизповедания, включително и такива, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности” у нас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега