Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Районът край Пътеката на саблеклюна стана жертва на палеж

Районът край Пътеката на саблеклюна стана жертва на палеж

Наложило се входната табела с картата на езерото да бъде отрязана от пожарникарите, за да може да премине специализираната техника.

Неизвестен извършител е запалилрайона до Пътеката на саблеклюна, вследствие на което е изгоряла голяма част отрастителността. Наложило се входната табела с картата на езерото да бъдеотрязана от пожарникарите, за да може да премине специализираната техника. Това коментираха днес от Фондация "Биоразнообразие" по време на Осмата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро.

И атрактивните табели станаха жертва на вандали. Те послужиха за проба на юмруците на някой „голям местен юнак“, коментираха от БФБ. Три от десет табели са здраво пропукани, а една е изцяло преполовена и унищожена. Две други табели са служили за мишени и сачмите още стоят дълбоко забити в дървените основи на табелите. Проблем има и с отпадъците.

"Ние от БФБ знаем колко усилия, средства и време струва да се направинещо полезно в обществена полза, защото с това се занимаваме още откакто смесъздадени (1994 г.), но не сме готови да приемем с лека ръка унищожаването нанашия труд, безсмисленото харчене на обществени средства (в нашия случайосигурени от програма LIFE + на ЕК) и зачеркване на труда на десеткидоброволци, които са чистили, косили и поддържали Пътеката", казаРадостина Ценова от БФБ. Тя апелира гражданите да съобщават на тел 11 или на проект "Солта на живота", ако станат свидетели на нарушения в района на Атанасовското езеро.

В срещата се включиха представители на РИОСВ, Община Бургас, БАН, Летище Бургас, ДГС Бургас, РУО на МОН, Черноморски солници, БДЗП и др. Един от поводите за форума бе възникналият казус с неотразяването на границите на защитена местност (ЗМ) „Бургаски солници“ в Ловоустройствения план на ДГС Бургас, което създава затруднения при прилагането на заповедта на ЗМ и съответно осъществяване на ловна практика от ловците, които ползват околните терени.

Тази година Атанасовското езеро отчете много успешен гнездови сезон. Регистрирана е рекордна численост на гнездящите дебелоклюни рибарки, както и много висока на блатна лястовица, саблеклюн, кокилобегач и белочела рибарка.

Успех имаха и инициативите, свързани с природния резерват. Почистени са 12 км от канала, изградени са 2 дървени платформи за гнездене, случи се Фестивала на солта и редица други интересни комуникационни дейности. Активно се изпълнява Образователната програма за запознаване на учениците с природното богатство на Атанасовско езеро на открито сред природата и в рамките на града по Пътеката на саблеклюна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега