Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родители срещу дрогата: Знаете ли кой, кога и какво ще предложи на децата ни и как да ги предпазим?

Родители срещу дрогата: Знаете ли кой, кога и какво ще предложи на децата ни и как да ги предпазим?

Крайният срок за попълване на анкетата е 20 октомври 2023 година, уточняват организаторите от "Един грам живот"

Имат ли досег децата ни до дрога? По тази тема стартира онлайн анкета, в която могат да се включат родители от цялата страна. Анкетата е изготвена от работна група от родители, педагози, психотерапевти, социолог и неправителствени организации. Крайният срок за попълване на анкетата е 20 октомври, съобщават организаторите от "Един грам живот".

За улеснение, анкетата се разпространява електронно - ТУК!!!

"Не искаме да изтърваме още една учебна година и още един набор „експериментиращи“ деца. Отправяме молба към граждани, неправителствени организации и институции  да ни съдействат с разпространяването на анкетата. Призоваваме родителите да не бъдат пасивни, да не заравят глава в пясъка, защото опитът показва, че те последни разбират за зависимото си дете. Отправяме молба към директорите на регионалните управления на образованието и директорите на училища да сведат до знанието на учители и родители анкетата ни.  Да мотивират за активност в попълването й. Защото полагането на предварителна грижа за здравето и безопасността на децата в дадено училище повишава неговия имидж и добавя стойност към престижа на училището. Защото в битката срещу дрогата имаме шанс, единствено ако работим заедно. Защото в крайна сметка всеки един от нас желае децата ни да получат шанс да живеят и да се развиват в една по- безопасна и сигурна среда и да могат да направят своя категоричен, информиран избор за живот без дрога. Имаме възможност да я предоставим на училищата и на хартиен носител", допълват от родителската организация.


„ЕДИН ГРАМ ЖИВОТ“ се роди, когато установихме, че на нашите деца със сигурност ще бъде предложена дрога. Не дали, а кога, как и по какъв начин ще бъде предложена са правилните въпроси. Това е абсолютен и ужасяващ факт. Но отговорите са неясни, неофициални и плашещи. Разбрахме, че в страната се предлага над 300 вида дизайнерска дрога с неясно съдържание. Медиците от Бърза помощ не знаят какви антидоти да дават, за да спасят децата, защото не знаят какво са употребили.  Деца на 13, 14, 15 години правят инсулти, отключват психични заболявания, стават свръх агресивни, депресивни, суицидни. Докато се установи към какво е зависимостта, те вече са преминали към нова, по-тежка зависимост. 

В България има само един център, който има право да работи с непълнолетни. Другата, единствена опция са детските психиатрии. Кризисните центрове към общинските съвети предлагат своята подкрепа на семействата и правят това, което е по силите им, но ако има тежка абстиненция или психичеки проблеми следствие на употребата, не могат да помогнат. Те не могат да отделят детето от средата. В момента в България, най- малкото зависимо дете, което се лекува е на 10 години. Неконтролируемото, недозирано и твърде често вдишване на райски газ убива мозъчни клетки и уврежда мозъка. Може да доведе и до пареза. По телевизията чуваме, че новата дрога убива, но хората масово подминават темата, защото смятат, че техните деца, ще бъдат изключение и са в безопасност. Грешат! Експертите разказват, че новата синтетика буквално пържи мозъка на децата и го прави на пихтия.
Снимка: Един грам живот

В момента не се знае синтетика + алкохол какво причинява и ефектите са различни при децата. А последствията от употреба,  дори и от няколко опита, могат да бъдат фатални. Вече няма лека и тежка дрога. Новата марихуана е с 45% съдържание на активно вещество. Динамиката, с която се развива дизайнерската дрога е главозамайваща. Има нова отрова, която прави децата безпаметни, в същото време ги държи физически активни и в момента, в който действието й се отслаби, вече не е видима при кръвен тест. Наричат я „дрога на изнасилвача“. Помислете си какво може да бъде причинено на едно безпаметно момиче за 15 мин, а сега си представете какво може да й се случи за няколко часа с „бяло петно“. Затова създадохме „ЕДИН ГРАМ ЖИВОТ“. Защото това са нашите деца и не искаме такова бъдеще за тях.  

Стартирахме преди година и половина като гражданска инициатива от родители. След първата конференция, която проведохме началото на септември тази година в София, от десетки, вече сме стотици родители от цялата страна, подкрепени и работещи съвместно с експерти от различни области и организации. Разрастваме се и се развиваме лавинообразно и заемаме категорична позиция. Децата са зад нас, дрогата е пред нас. Ние сме стената между двете и няма да отстъпим и крачка назад. В дългосрочен план ние искаме програма за превенция за деца и родители, която да се прилага в семейна, училищна и социална среда. Програма, която да бъде извънкласна дейност, по желание и финансирана от участниците в нея. И най –важното, гъвкава и адаптивна, за да отговаря на динамиката, с която се развива синтетичната дрога и в същото време, съобразена със спецификите на възрастовата група. А също така и да се създаде Национален център за превенция на употребата на наркотични вещества, който да функционира и като онлайн платформа.Краткосрочните ни цели са в две посоки.

Снимка: Един грам живот

Първо, популяризиране на кампанията, за да може повече родители да разберат за тази инициатива и да се присъединят към нас. И второ, на 27 септември стартирахме анкета за родители, с която искаме да изследваме до колко родителите са наясно с актуалната ситуация около епидемията дрога и дали  възприемат модела, който ние предлагаме. Защото ние обръщаме системата в момента. Ние сме възложители на тази програма и искаме от целия експертен ресурс в страната да се обедини, да сподели своя опит и добри практики и заедно да направят програма, която да работи за нас и за децата ни. 

Ако програмите, изградени и прилагани по установения ред работеха достатъчно добре, нямаше да спада възрастта на първи опит с някакъв вид наркотично вещество всяка година. Тези програми не успяват да мотивират деца и родители да бъдат ангажирани с тях и активно да участват. На беседите и лекциите от поканени сто родители, се отзовават двама. Затова за нас е много важно анкетата на „ЕДИН ГРАМ ЖИВОТ“ да бъде попълнена от максимално много родители.

На 11 ноември организираме и втора Национална конференция по линия на превенцията на употреба на наркотични вещества в град София. На нея ще бъдат поканени представители на всички държавни институции, които имат отношение по създаването и прилагане на програмата за превенцията, която ние искаме за нас и за децата ни.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега