Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Уникален медальон доказва значимостта на крепостта Порос

Уникален медальон доказва значимостта на крепостта Порос

Находки като тази са редки в световната археология. Подобни медальони са били изработвани от бронз, сребро и злато за украса на култови съдове, чаши, потири, блюда, мащехранителници и др.

За трета поредна годинаекип на РИМ-Бургас с ръководител Милен Николов проведе археологически проучванияна територията на крепостта Порос, финансирани от Община Бургас.

В рамките на един месец,през юли и август, работата бе съсредоточена върху римската вила с хипокауст отІІІ в., открита още през 2013 г., върху която през VІ-VІІ в. е бил построенранновизантийски комплекс.Първо бяха проученисградите от VІ в. с много големи размери, чиито точни параметри все още не могатда бъдат напълно изяснени. 

В еднаот тях е открита отводнителна система от канали и шахта за отвеждане наотпадни води директно в морето. Открити са питоси за съхранение населскостопанска продукция и огнища, но изненадващо без характерни заежедневието предмети. Това подсказва, че проучваните сгради вероятно саскладови помещения – магазии, които са посрещали или изпращали стоки презпристанището на Порос. В подкрепа на това предположение е откритото в една отсградите депо с над 30 амфори, които в момента са в етап на реставрация.

След проучването наранновизантийските пластове се достигна до зидовете на римската вила. Презнастоящия сезон стана ясно, че тя е с размери 20.8 м х 10 м и се състои от 9помещения. Западните от тях са с подподово отопление, наречено хипокауст, а подъте направен от излят на място много здрав розов хоросан или от плочи. Вилата ебила построена към средата на ІІІ в. и съществувала до 30-те години на ІV в.

Само през този сезон саоткрити са близо 200 находки. Към римската епоха принадлежат наполовиназапазена, изящна статуетка на римлянин в тога, апликации от бронз, многосребърни и бронзови монети от кр. ІІ-първата половина на ІV в., луксозначервенолакова керамика, огромно количество мраморни облицовъчни плочки имраморни корнизи за прозорци.

В сградите от VІ-VІІ в. са открити монети отвсички императори от VІ до началото на VІІ в., сред които се отличават тези на Анастасий,Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин и София, Тиберий Константин, Тиберий Маврикий,Фока. Намерени са още костени апликации, шила и глинени лампички, както идръжка от много голяма глинена лампа с изображение на равнораменен кръст.

За пореден археологическисезон при разкопките на крепостта Порос беше намерена изключително ценнанаходка. В една от сградите от VІ в. беше открит голям бронзов медальон семайл. Той е лят, с кръгла форма, като тялото е с диам. 35 мм. Централнотолицево изображение представя равнораменен кръст, около който са изобразени още 7равнораменни кръста. Находки като тази са редки всветовната археология. Подобни медальони са били изработвани от бронз, сребро излато за украса на култови съдове, чаши, потири, блюда, мащехранителници и др.

На обратната страна на медальона от Форос има следи от дърво, което показва, четой е бил монтиран към дървена основа. Има достатъчно данни,според които подобни медальони са украсявали кутии или дървени корици отбогослужебни книги. Затова на този етап приемаме, че медальона от Форос еукрасявал именно корица от евангелие или кутия, в която се е съхранявалабогослужебна вещ – книга, потир и др.

По форма и украсамедальонът от Форос е изключително близък с едно изображение от църквата СанВитале в Равена. На една от мозайките там е изобразен олтар на църква по времена богослужение. На покривката на олтарната маса се виждат медальони с кръглаформа, чието централно изображение на равнораменен кръст е също както намедальона от п-в Форос.

За значимостта наоткритието говори фактът, че през дългогодишните разкопки на големитекъсноантични градове като Несебър, Созопол, Деултум, Ахтопол, Урдовиза и изобщопо цялото Южно Черноморие подобна находка не е откривана, което прави медальонаот Форос уникален за нашия регион.В момента открититенаходки се приготвят за лабораторна консервация и реставрация.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега