Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Ученици разговаряха с бургаски съдия за агресията на улицата

Автор: "PoligrafF", от 17.03.2017 0
"Съдът не се бори с престъпността, той пази закона", обясни съдия Лилия Александрова.

”Съдът не се бори с престъпността, той пази закона”, обясни съдия Лилия Александрова от Бургаския административен съд пред ученици от 10 „е“ клас на ПГРЕ „Г. С. Раковски“. Магистратът допълни, че съдът е арбитър, които разрешава спора само въз основа на доказателствата и закона и никой по никакъв начин не може да му влияе.

Поредната лекция от образователната програма “Съдебната система - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” беше на тема “Съдебната система в Република България”. Съдия Александрова разясни пред десетокласниците разделението на властите според Конституцията на България. Тя обясни на учениците разликата между съдебна система и съдебна власт, разказа за видовете съдебни органи, създаването на административните съдилища и за работата на Административен съд – Бургас.

Магистратът изказа задоволство от възможността чрез подобни срещи младите хора да повишават правните си знания. Десетокласниците се интересуваха от най-тежкото наказание, което предвижда законът в България и от въпроси свързани с агресията на улицата.

Как могат да се защитават от нападение без самите те да нарушат закона, попитаха учениците. Съдия Александрова поясни, че това са казуси от наказателното право и представи на разбираем за тях език институтът на неизбежната отбрана – какво представлява неизбежната отбрана и в какви случаи съдът счита, че са превишени нейните предели.

Следващата седмица предстои още трима от съдиите в Административен съд - Бургас да влязат в класните стаи и да запознаят десетокласниците от ПГРЕ с теми за Конституцията на Република България, основните права и задължения на гражданите и с професията “съдия”.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или