Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Ученици разговаряха с бургаски съдия за агресията на улицата

Автор: "PoligrafF", от 17.03.2017 0
"Съдът не се бори с престъпността, той пази закона", обясни съдия Лилия Александрова.

”Съдът не се бори с престъпността, той пази закона”, обясни съдия Лилия Александрова от Бургаския административен съд пред ученици от 10 „е“ клас на ПГРЕ „Г. С. Раковски“. Магистратът допълни, че съдът е арбитър, които разрешава спора само въз основа на доказателствата и закона и никой по никакъв начин не може да му влияе.

Поредната лекция от образователната програма “Съдебната система - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” беше на тема “Съдебната система в Република България”. Съдия Александрова разясни пред десетокласниците разделението на властите според Конституцията на България. Тя обясни на учениците разликата между съдебна система и съдебна власт, разказа за видовете съдебни органи, създаването на административните съдилища и за работата на Административен съд – Бургас.

Магистратът изказа задоволство от възможността чрез подобни срещи младите хора да повишават правните си знания. Десетокласниците се интересуваха от най-тежкото наказание, което предвижда законът в България и от въпроси свързани с агресията на улицата.

Как могат да се защитават от нападение без самите те да нарушат закона, попитаха учениците. Съдия Александрова поясни, че това са казуси от наказателното право и представи на разбираем за тях език институтът на неизбежната отбрана – какво представлява неизбежната отбрана и в какви случаи съдът счита, че са превишени нейните предели.

Следващата седмица предстои още трима от съдиите в Административен съд - Бургас да влязат в класните стаи и да запознаят десетокласниците от ПГРЕ с теми за Конституцията на Република България, основните права и задължения на гражданите и с професията “съдия”.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Все още не можем да решим коя ни е любимата част от Великден - боядисването…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или