Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора с деменция

Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора с деменция

Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай.

В понеделник първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за целодневни грижи за възрастни хора с деменция Социална градина „Грижовник“ - Бургас, ще отвори врати за своите първи 10 потребители. Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай. На откриването присъстваха кметът Димитър Николов, заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, поетът Ваньо Вълчев и екипът на Домашен социален патронаж, който ще се грижи за възрастните хора.

„Услугата е първа за България. Ние самите не очаквахме толкова огромен интерес към нея. Затова още преди да сме стартирали, вече работим по разширяване на капацитета, като ще избираме между няколко места с голям двор и в близост до природата“, сподели кметът Димитър Николов.„Благодаря на кмета, който веднага откликна на идеята, която възникна в края на декември, и за няма и два месеца успяхме да я реализираме. Опитахме се да предоставим много уют за хората тук, за да могат те да се чувстват спокойни тук. Дори започнаха от други градове да ни питат как сме организирали социалната градина“, допълни управителят на Домашния патронаж Валентина Станкова.

Доц. Моника Обрейкова – преподавател във Факултета по обществено здраве и здравни грижи към университет „Проф. д-р Асен Златаров“, изрази готовност да включи студенти в грижата за потребителите на социалната градина.Поетът Ваньо Вълчев, който е приятел на услугата Домашен социален патронаж - Бургас, подари рядко издание на грамофонна плоча на група „Тоника“.

В социалната градина са предвидени възможности за обедна почивка и сън, пространство за социални контакти под формата на „Социално кафене“, индивидуални психологически консултации за потребители и техните близки, рехабилитация, ерготерапия, арттерапия, музикотерапия, разходки на открито с придружител, а при нужда и консултация с лекар, чрез телестанция.Новата услуга ще осигури целодневен престой на пълнолетни хора на възраст над 50 години с деменция от различна генеза от 08.00 до 17.00 часа. Това ще даде възможност на близките им да продължат да упражняват своята трудова дейност, без притеснения за рисковете, които придружават техните роднини с деменция, както и ще намали настаняването в социални домове, което създава усещането за изоставяне и забрава на хората с възрастова деменция.

Под наблюдението на специалисти и в приятна и дружелюбна атмосфера потребителите ще се ангажират с полезни занимания и ще имат възможност за разширяване на социалните контакти. Грижите за възрастните хора с деменция ще се осъществяват от психолози, рехабилитатор и социален работник и ще помогнат за забавяне развитието на деменцията, включително забавяне влошаването на когнитивните, паметовите, двигателните способности и емоционалното състояние.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега