Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас прие най-големия фестивал за LEGO роботика в света /Снимки/

Бургас прие най-големия фестивал за LEGO роботика в света /Снимки/

Събитието, което се провежда в над 110 страни с милиони участници, се проведе днес, 20 април, в Бургаския свободен университет.

Най-атрактивните роботи на бургаския държавен университет направиха фурор сред малки и големи по време на фестивала за LEGO роботика. "Нашата задача в университета е да съберем голямо количество данни и на тази база да извършим обучение на изкуствен интелект, който да управлява тези роботи". Това каза пред PoligrafF.net проф. д-р Сотир Сотиров. Събитието, което се провежда в над 110 страни с милиони участници, се проведе днес, 20 април, в Бургаския свободен университет /БСУ/. 

Сотир Сотиров е професор по системи с изкуствен интелект, създател на Катедра „Компютърни системи и технологии” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, ръководител и участник в редица международни и национални проекти за разработване на интелигентни системи.

DSCF4174-Large

„Ние имаме 12 вида различни роботи, като за форума сме докарали най-атрактивните. Малкият „Теми“ е телекомуникационен робот, който може да ходи след човек, да общува. Ние сме го взели чисто за медицински цели. За нас това е добър подход, когато има някаква заразена среда и лекарят, за да не влиза вътре, посредством този робот може да се осъществи видеоконферентна връзка със съответните пациенти. Роботът може да се разхожда от легло на легло и да разпитва пациентите кой от какво се нуждае“, коментира проф. Сотиров. 

20240420-105445

„Имаме и един малко по-голям робот, който може да се използва за рехабилитация. Той е доста по-професионално направен. А най-забавният, е този, който е най-сложен. Става въпрос за истински хуманоиден робот с множество степени на свобода. В момента сме заредили всичките ни роботи да могат да комуникират с децата. Заредили сме и по няколко танци за изпълнения, за да могат да са по-атрактивни за децата“. 

Проф. Сотиров каза също, че на по-големите като вид роботи батериите издържат за един цял работен ден. Той сподели и за още едно медицинско приложение на роботите: за вземане на мозъчни импулси. „Можем да изследваме импулсите от мозъчната кора. Може да се използва и като ортеза на ръка, за хора, които нямат, като се управлява мислено". 

На фестивала бургаските участници бяха от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, а освен тях в надпреварата имаше състезатели още от Варна, Видин, Габрово, Добрич, Казанлък, Лом, Луковит, Ловеч, Пирдоп, Разград, Русе, Сандански, Шумен.

DSCF4302-Large>

„За първа година нашият отбор сме на това състезание. Нашият иновативен проект има за цел да представи фехтовката като популярен спорт. Нашата цел е да популяризираме този спорт. Допустимата зона за контакт е от кръста нагоре. При допир там ще звучи приятна музика. При докосване на забранената зона – от кръста надолу, ще звучи тъжна музика“, разказа петокласникът Красимир Чепеларов от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“. 

Във фестивала взеха участие и от различни Лего групи от страната. „Представили сме някои авторски проекти, както и модели за игра, които децата могат да видят и да си играят с тях. Изработката на един обект зависи предимно от това дали има готов проект за него. Имаме и модели, които са изработени по инструкции на специалисти от чужбина. Всичките ни модели са авторски“, каза Виолета Стоилова, която е сред членовете на един от клубовете по роботика. 

Още снимки може да намерите на официалната ни фейсбук страница - ТУК!

Публикувахте от PoligrafF.net в Събота, 20 април 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега