Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът Николай Димитров откри обновения Етнографски музей на Несебър

Кметът Николай Димитров откри обновения Етнографски музей на Несебър

В рамките на проекта беше реставрирана сградата, включително интериорните елементи и инсталациите. Разкрити са пространства, позволяващи развитието на допълнителни услуги и културни продукти.

Кметът на община Несебър Николай Димитров откри обновения Етнографски музей в Стария Несебър. На събитието присъства Мария Нейкова – областен управител на област Бургас и др. гости.

„Етнографският музей е един от символите на нашия град. Сградата, която от днес отново е отворена за посетители, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането. Реставрацията и поддръжката  на паметниците на културата и тяхното опазване и популяризиране са главна задача в политиката на няколко поколения управници на Несебър. Благодаря на екипа, работил за осъществяване на  настоящия проект. Наскоро Община Несебър премина успешно първия етап на одобрение за финансиране на проекти за реставрация на църквите „Христос Пантократор“, „Св. Михаил и Гавраил“ и „Св. Тодор“. С обновяването на тези храмове ще затворим цикъла от реставрационни дейности, които преди години започнахме с осъществяване на проекта „Духовен път“. По-миналата година със собствени средства реставрирахме  знаковата за Несебър мелница на провлака.“, каза кметът Николай Димитров.

Atlantas-4-24-2024-1-43-06-PM
Снимка: Община Несебър

Ремонтът на вътрешните пространства на Етнографския музей бе извършен по  Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ - проект „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“. Отпуснатата финансовата помощ е в размер 765 861,97 лв.

В рамките на проекта беше  реставрирана сградата, включително интериорните елементи и инсталациите. Разкрити са пространства, позволяващи  развитието на допълнителни услуги и културни продукти.

Вторият етаж е предназначен за постоянната етнографска експозиция, организирана в тематични кътове. Извършено е обновяване на музейната сбирка  с много нови експонати, също закупени с безвъзмездна финансова помощ в рамките на проекта.

Изпълнено е ново експозиционно осветление, експозиционно обзавеждане и реквизит, проектиран изцяло за настоящата сграда, доставено e и високо специализирано акустично и мултимедийно оборудване и др. Целта е привличане на нови публики. Чрез въвеждане на интерактивни дейности ще се осигури по-голяма видимост и двупосочно взаимодействие между посетителите  и музейните експонати.

Поздравително писмо по случай откриването на Етнографския музей бе получено от Министерството на културата.

111
Снимка: Община Несебър

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега