Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нургюл Салимова с ново реми на Турнира на претендентките в Канада

Нургюл Салимова с ново реми на Турнира на претендентките в Канада

С това реми Салимова събра актив от 4 точки, докато съперничката и, която игра в последния мач за световната титла, е с 5,5 точки.

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с китайката Лей Тинцзие в партия от деветия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се провежда в Торонто.

С това Салимова събра актив от 4 точки, докато съперничката и, която игра в последния мач за световната титла, е с 5,5 точки.

Китайката и българката разиграха Защита Филидор и още в дебюта на дъската имаше много интересна и сложна позиция. Тинцзие опита да бъде максимално агресивна, като предприе атака с пешките си на линиите g и h, заради което и дълго време не се реши да прави рокада. 

Положението на Салимова пък не бе лошо, но българката изигра един спорен ход - 10... Nd7, което даде известна инициатива на световната вицешампионка. Тя обаче също допусна грешка, като на 16-ия ход избра Bd2, вместо далеч по-агресивния ход g6. Това веднага изравни позицията и последваха размени на фигури, които също не дадоха предимство на нито една от двете.

Така на 37-мия ход, след трикратно повторение, Тинцзие и Салимова се съгласиха на реми.

В утрешния десети кръг Нургюл Салимова ще играе с белите фигури срещу индийката Вайшали Рамешбабу, която за момента е последна в класирането с 2,5 точки. В днешния девети кръг Вайшали загуби от водачката Тан Чжони, но индийката постигна единствената си победа до момента точно над Салимова в първата партия помежду им.

В класирането Тан Чжони е на върха с 6 точки, следвана от Лей Тинцзие и рускинята Александра Горячкина с по 5,5 точки. С четирите си точки Салимова е пета.

Победителката в Турнира на претендентките ще оспорва по-късно тази година световната титла на китайката Цзю Вънцзюн.

Източник: БТА

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега