Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Панаир на солта ще се състои в събота в Бургас

Панаир на солта ще се състои в събота в Бургас

За гостите на събитието ще бъдат представени различните видове черноморска сол и пътя ѝ до нашата трапеза

Атанасовско езеро се включва в предстоящия бургаски Фестивален уикенд със специално събитие, което ще се проведе на 14 август, събота, от 17 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото – като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на събитието ще бъдат представени различните видове черноморска сол и пътя ѝ до нашата трапеза. Посетителите ще могат да си закупят от току-що събраното „бяло злато“, козметика с луга и черноморска лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта и сувенири, свързани с любимото езеро.

Екипът на Българска Фондация Биоразнообразие ще демонстрира как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци. За малките гости ще има научни занимания, свързани със солеността на водата в различните басейни на лагуната, наблюдения на солните кристали и на солничното раче, както и арт работилница за рисуване със сол.Поради големия интерес към Влакчето на солта, и тази година домакините от „Черноморски солници“ АД ще пуснат специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците - „симБиотично“, и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт в и около езерото. Линията ще работи от 17.00 до 19.00 часа и ще бъде безплатна за всички гости на Панаира.

Събитието ще бъде съчетано и с Рождения ден на поддържан резерват Атанасовско езеро – тази година се навършват 41 години от обявяването му, затова стопаните на резервата от Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас ще осигурят традиционната голяма торта за празника.

Празникът ще включва още забавления като играта за разпознаване на различни видове сол, представяне на най-новото предизвикателство, свързано с Атанасовско езеро – Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО и др.

Атанасовско езеро е поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи и Натура 2000 зона. То е пример за симбиозата между природата и човека, както и за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея могат да се извличат разнообразни ползи - чрез солта, лугата, лечебната и естетична й стойност и др.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, изпълняван от БФБ, „Черноморски солници“ АД, БДЗП, Заедно 2011 и в партньорство с РИОСВ - Бургас и Община Бургас.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега