Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът: Народното събрание носи отговорност за политическото ръководство на служебния кабинет

Президентът: Народното събрание носи отговорност за политическото ръководство на служебния кабинет

Президентът изрази притесненията си и за начина, по който работи Народното събрание с оглед променената Конституция, съгласно която парламентът няма да бъде разпускан и ще продължи своята дейност.

Избирателната активност до голяма степен зависи от работата на парламента, заяви днес президентът Румен Радев в рамките на консултации на „Дондуков“ 2 с представители на парламентарните групи в 49-ото Народното събрание, съгласно редакцията на чл. 99, ал. 5 от Конституцията. В консултациите участва и кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото президентът връчи мандат за съставяне на служебен кабинет, за да представи предложение за негов състав.

В рамките на консултациите представителите на парламентарните групи споделиха мнения за предложения от Димитър Главчев състав на служебно правителство и коментираха актуални теми, свързани с управлението на страната. Във връзка с това държавният глава отбеляза обществените опасения по отношение на държавните финанси и начина, по който е отчетен дефицит от 3% в края на миналата година.

„Силно се притеснявам, че тези 3% дефицит в края на миналата година са в резултат на значителни и особени финансови гимнастики и насилствено натискане на дефицита, изпразване на Фонда за сигурност на енергийните системи, декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, игра с ДДС и с парите за общините“, посочи президентът и призова кандидатът за служебен министър-председател да направи щателен анализ на състоянието на държавните финанси и ясно да обяви тяхното състояние. Държавният глава предупреди, че насилствено постигнатият 3% дефицит има опасност тази година да нарасне значително, както и инфлацията.

Президентът изрази притесненията си и за начина, по който работи Народното събрание с оглед променената Конституция, съгласно която парламентът няма да бъде разпускан и ще продължи своята дейност. „Парламентът влиза в режим „анкетна комисия – контраанкетна комисия“ и ако продължи да работи така, най-много да понижи избирателната активност“, отбеляза държавният глава. По думите му начинът, по който работи Народното събрание е отговорност на всички партии, включително на неприсъствалите на консултациите и на напусналите ги преждевременно. Държавният глава подчерта, че парламентът носи отговорност и за политическото ръководство на служебния кабинет с конструктивни тези, предложения и инициативи, които няма откъде да дойдат, освен от Народното събрание. Президентът изрази и надеждата си новото служебно правителство да направи крачки напред по отношение на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което страната ни все още не е получила.

„След направените от мен пет клетви на пет служебни правителства в президентството, вече има друга ситуация, според която намира приложение чл. 109 от Конституцията, който казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание“, посочи още държавният глава. Той изрази очакването си за избори за Европейски и национален парламент на 9 юни, с надеждата те да бъдат честни и с висока избирателна активност. Президентът изтъкна, че проведените консултации са знак, че може да се работи коректно и по цивилизован начин. Той напомни на народните представители, че въпреки повтаряната теза, че отговорност на служебното правителство е единствено провеждането на честни избори, още от първия ден ще му се наложи да решава важни въпроси в интерес на българските граждани и на страната. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега