Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скулптурата на Свети Георги Победоносец бе тържествено открита

Скулптурата на Свети Георги Победоносец бе тържествено открита

Официалното откриване на бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец ознаменува началото на днешния светъл празник в Поморие. За да бъдат част от значимото събитие, стотици жители и гости на града се събраха в пространството пред едноименния манастир. Сред тях бяха и специалните гости от побратимените ни градове в Гърция, Турция, Румъния и Унгария.

Официалнотооткриване на бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец ознаменува началотона днешния светъл празник в Поморие. За да бъдат част от значимото събитие,стотици жители и гости на града се събраха в пространството пред едноименнияманастир. Сред тях бяха и специалните гости от побратимените ни градове вГърция, Турция, Румъния и Унгария.

Новооткритиятсимвол на вярата и закрилник на Поморие получи благословия лично от Н. В. Пр.Сливенския митрополит Иоаникий: „Всяко едно добро нещо оставя трайнаследа не за дни, не за месеци, не за години, а завинаги, но само, когато енаправено с любов и вяра. Днес преди всичко трябва да благодарим на творците,които са се потрудили за създаването на този свят образ”.

НеговоВисокопреосвещенство пожела на всички сили, здраве и дълголетие и изказаблагодарност към кмета Иван Алексиев за поканата и честта да осветискулптурната композиция.Саматаидея за фигурата покровител  се ражда преди близо 3 години по предложениена Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към кмета на общинаПоморие Иван Алексиев. За целта бе учредена Фондация „Поморие”, популяризиращакултурно-историческото и духовно наследство на града. По този начин проектът беизцяло финансиран със средства от дарения, а реализирането му бе съпътствано отмногократни консултации относновъншния вид и позиционирането на монумента.

„Гордсъм, защото това се постигна с усилията и енергията на много хора. Повод загордост е, че всеки дари от сърце. Само добрият човек дарява, а ние поморийцисме истински и добронамерени“, с нескрито вълнение сподели кметът на община Поморие. По-къснотой представи и четиримата изкусни творци, посветили цялото си време и енергияв създаването на внушителната фигура. Христо Георгиев, Стефан Вепшек, ПенчоШейтанов и Руслан Русев бяха удостоени с плакети и грамоти – израз напризнателност към всеотдайната им работа.

Дейностите по издигане на сложнатакомпозиция в близост до манастира започнаха през месец октомври 2015г., когато отделните елементи на фигурата бяха успешно транспортирани отстолицата. Инсталирането продължи няколко дни, след което последва и цялостното облагородяване наприлежащото пространство.

В резултат на всички тези колективниусилия и труд бронзовата фигура се извисява на близо 7 м, тежи над 3 тонаи днес бе разкрита  в цялото си величие и красота.Тържественотооткриване на бронзовата фигура бе част от богатата празнична програма поповод деня на Поморие. От 11.30 часа утре програмата продължава стурнир по народни борби „Гергьовден“, който ще се проведе предманастир “Свети Георги” за трета поредна годинa.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега