Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат строги мерки срещу разпространението на инфлуенца в Бургас

Въвеждат строги мерки срещу разпространението на инфлуенца в Бургас

Огнище на грипа по птиците все още не регистриран в Бургаско, но Oбластната епизоотичната комисия вече разпореди затегнати мерки.

Редица български области вече бяха засегнати от разпространяващата се болест инфлуенца. Огнище на грипа по птиците все още не регистриран в Бургаско, но Oбластната епизоотичната комисия вече разпореди затегнати мерки, които да предотвратят проникването на заболяването в региона.

На провело се днес заседание Комисията въведе забрана за провеждане на изложби, пазари и други събирания на домашни илидруги птици и свине. Със заповед на областния управител се забраняваоще достъпът на външни лица и любителският риболов във водоемите иместата, обитавани от диви мигриращи птици - Поморийско езеро, Атанасовскоезеро, Бургаско езеро, комплекс “МадраПода", комплекс “Стралджа” – област Бургас. В случай,че бъде открито първично огнище на заболяването ще бъде незабавнозабранен ловът на мигриращ и водоплаващ дивеч на територията на областБургас. 

Предстоипровеждане и на  общински епизоотични комисии за предприемане наконкретни мерки по места. Разпореден е засилен надзор при дивите птици от странана орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, Държавните горскипредприятия и Регионалната дирекция по горите. Ще бъдат извършванисъвместни проверки за наличиена болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

В заповедта наобластния управител се предвижда още подобряне на мерките за биосигурност встопанствата за птици: недопускане на птици извън дворовете на стопаните,отделно отглеждане на патици и гъски от други домашни птици, предотвратяване наконтакт между домашни и диви птици, съхраняване на фуражите в закритипомещения. Ще бъдат извършвани и клинични прегледи на домашни птици. Започвапостоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурноств птицевъдните обекти.

Експертите ще проведатинформационни кампании на собствениците на домашни птици за клиниката назаболяването инфлуенца по птиците. От своя страна собствениците на домашниптици незабавно следва да уведомяват обслужващия обекта ветеринарен лекар иликмета/кметския наместник на населеното място при отклонение в здравословнотосъстояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Кметовете и кметскитенаместници на населените места започват преброяване на всички животновъдниобекти, в които се отглеждат птици, а данните ще бъдат предоставени на официалнитеветеринарни лекари за съответната община.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега