Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявени са две първични огнища на птичи грип в Бургаско

Обявени са две първични огнища на птичи грип в Бургаско

И в двата случая са взети мерки за ограничаване на заразата.

Обявени са две първични огнища на птичи грип в Бургаско. Едното е в блатото Аркутино при резерват "Ропотамо", на територията на град Приморско, а другият - в средецкото село Проход. Това съобщи директорът на ОД "Безопасност на храните" - д-р Георги Митев в ефира на "Фокус". И в двата случая са взети мерки за ограничаване на заразата.

"Регистрирани са заразени диви птици от вида „орехче“ или „ушитрънки“. Направена е три километровата предпазна зона и 10 километровата наблюдаваща зона. Кметовете на всички населени места  са предупредени да наблюдават и да броят домашните птици и при евентуална обстановка да знаем колко са били и колко трябва да бъдат унищожени, ако се наложи. Също така кметовете предупреждават всеки един от стопаните да прибират птиците и храната им на закрито", коментира д-р Митев във връзка с огнището в района на Приморско.

Що се отнася до Проход, там са открити няколко заразени пъдпъдъка. След потвърждаване на случаите са унищожени 91 броя птици, от които 61 водоплаващи. Местните стопани са предупредени за висока биологична бдителност. Разпоредено е  да прибират птиците и фуража на закрито, за да нямат никакъв достъп дивите пернати и водоплаващите птици достъп до тях.

"При тази обстановка на птичи грип в страната и факта, че Бургас попада в ареала на Виа Понтика, в рамките на нормалното е да има обявени първични огнища. Надяваме се да няма вторични огнища", коментира д-р Георги Митев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега