Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Огромен наплив на желаещи да гласуват българи в чужбина

Огромен наплив на желаещи да гласуват българи в чужбина

Във Великобритания, където живеят десетки хиляди българи, са подадени над 16 000 заявления

Огромен наплив на желаещи да упражнят правото си на вот в днешния изборен за България ден сред сънародниците ни в чужбина, съобщи NOVA. 

Във Великобритания, където живеят десетки хиляди българи, са подадени над 16 000 заявления. Проблемът е свързан в наличието на само 35 секции заради ограничението в Изборния кодекс. Много от желаещите да дадат своя глас се опасяват, че времето няма да им стигне. От сутринта опашките пред българското посолство в столицата на Великобритания не спират. Организацията е добра, но гласоподавателите са много. Има и резервни урни, тъй като първите са запълнени. Българите в Лондон споделиха, че гласуват, за да няма толкова желаещи да напуснат страната. Опашки от желаещи да гласуват има и пред секцията в Гринуич. Хората чакат по 2 часа. Председателят на секцията обясни, че на час успяват да минат между 80 и 100 души. В Кеймбридж изборният ден започна в 7:00 часа местно време. Секциите за гласуване са четири, а комисиите следят за нормалното протичане на изборите, както и за спазването на противоепидемичните мерки.

Сходна е ситуацията и в Германия. Огромни опашки от желаещи да гласуват се извиха пред българското посолство в Берлин. Изборният ден там започна навреме в 7 часа сутринта, но хора чакаха отвън още преди да бъдат отворени секциите. В сградата на дипломатическата ни мисия има три секционни комисии. Вотът протича при спазване на мерките срещу COVID-19. Опашки има и пред избирателните секции в Мюнхен, Франкфурт и Хамбург. Гласуването в Германия ще приключи в 20 часа местно време.

Близо 8000 българи са изявили желание да гласуват в Испания. Опашките са големи както в столицата Мадрид, така и в Марбея, където за първи път се разкрива избирателна секция.

В българското посолство в Париж са разкрити три от общо 17-те секции, в които българските граждани във Франция могат да упражнят правото си на глас. Изборният ден ще продължи до 20:00 часа местно време. Той обаче започна със скандал. По непотвърдена официално информация в градчето Моасак, което се намира до Тулуза, секция няма да има.В населеното място има голяма българска общност. Там целогодишно живеят 100-150 души. През лятото обаче българите - основно сезонни работници - наброяват около 1500.Миналото лято е избран нов кмет на Моасак. Той е от крайната десница на Марин льо Пен и ясно показва неприязънта си към българската общност. Именно кметът отказва да се открие и избирателна секция в града.Префектът на целия регион пък излезе с уведомително писмо, че секция в града не може да бъде разкрита, защото има опасения, че не могат да се спазят всички санитарни мерки с оглед на здравната криза. Имаше табели, но ни откачиха всичко. Имаше и принтер, и лаптоп. Конфликтът се състои в това, че тук има български магазини и всяка неделя има пазар. Повечето българи стоят пред българския магазин, което не е редно.Разговарят отвън, люпят семки, нарушават правилата и полицията ги глобява. Това обаче няма нищо общо с изборния ден. Франция не е Европа, това е проблемът”, заяви Йосиф Пашов, който е член на секционната избирателна комисия.Въпросният кмет желае да превърне Моасак в туристическа дестинация. Той обаче обвинява българските граждани, че не спазват всички мерки, които са наложени там.

Интерес към изборния ден има и отвъд океана в САЩ. Цял ден наши сънародници дават гласа си в столицата Вашингтон Ди Си, както и в Чикаго, където българската общност е най-голяма. В слънчева Флорида също е време за избори. Избирателната активност там е много висока. Желание да гласуват там са изявили 80 български граждани, като 40 от тях вече са упражнили  правото си на глас. „Изборите протичат много добре, спокойно. Председателят ни дойде да открие секцията, но не се чувстваше добре и се наложи друг човек да го замести“, обясни в ефира на NOVA един от организаторите на изборите. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега